Путин може формално да обяви война на Украйна на 9 май

NetNews

Руският президент Владимир Путин може да вземе решение за официално обявяване на война на Украйна още на 9 май, което ще позволи пълна мобилизация, докато руските сили се опитват да завладеят Източна и Южна Украйна, смятат американски и западни представители, предаде Си Ен Ен.

Русия води война срещу Украйна от 2014 година, когато анексира незаконно украинския полуостров Крим, а на 24 февруари тази година предприе пълномащабна инвазия, която нарича „специална военна операция“. На украинска земя руските окупатори търпят тежки загуби в човешка сила и военна техника, което може да накара Путин да обяви всеобща мобилизация.

9 май, Денят на победата, отбелязва победата на руснаците над нацистите през Втората световна война. Западните официални лица отдавна вярват, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден. Путин оправда нахлуването в Украйна с желанието за „денацификация“ на властта в Киев, макар самият украински президент Володимир Зеленски да е с еврейски корени.

Формалното обявяване на война срещу Украйна ще позволи на Путин да мобилизира резервни сили и да призове наборни военнослужещи, тъй като руската армия отчаяно се нуждае от военнослужещи за агресията си в Украйна. Киев твърди, че от началото на руската инвазия 23 800 руски войници са били убити в Украйна, докато Москва отказва да разкрие броя на убитите руски войници.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Седем футболисти на Левски са на изхода на "Герена"

Седем футболисти на Левски са на изхода на „Герена“, а съдбата на част от тях е неясна. Става дума за солидни играчи, които от началото на сезона са били на терена в общо 131 мача за „сините“ в efbet Лига, пише „Мач Телеграф“. Съдбата им вероятно ще бъде доста разнородна. […]