Путин не прощава: защо милиардерът Тинков продаде банката си за копейки

NetNews

Руският милиардер Олег Тинков е бил принуден да продаде банката си на нищожна цена – казва самият той и обяснява принудата с критиките си към войната на Москва в Украйна. „Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация – взимаш това, което ти се предлага“, споделя Тинков в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Милиардерът, който от няколко години живее в чужбина, ангажирал бодигардове, тъй като негови приятели, свързани с руските тайни служби, му разказали, че от Кремъл искат да го убият. Освен това кремълската администрация заплашила да национализира основаната от него банка, ако тя не прекрати връзките си с него.

Така основателят бил принуден да продаде своя дял от 35 процента за „копейки“. Купувачът – милиардерът Владимир Потанин – му платил само три процента от реалната цена, оплаква се Тинков. От Tinkoff Bank, която е втората по големина руска частна финансова институция, оспорват твърденията на своя основател – заплахи не било имало.

През април Тинков определи започнатата от Путин война срещу Украйна като „безсмислена“ и заяви, че 90 процента от руснаците са против нея. Същевременно той обясни неуспехите на руската армия с ширещата се в страната корупция. Два дни по-късно бе обявено, че банката променя името си, а малко по-късно бе оповестена и продажбата на дяловете.

Шестима руски олигарси са загинали мистериозно

В последните седмици шестима руски олигарси са починали, някои от тях заедно със семействата си и при мистериозни обстоятелства, обобщава изданието „Бизнес Инсайдър“. Преди две седмици бившият топ-мениджър на най-голямата руска газова компания „Новатек“ Сергей Протосеня, съпругата му и дъщеря им бяха открити мъртви във вилата си в Испания. Според испанската полиция става дума за убийство и самоубийство, но и синът на Протосеня – Фьодор, и компанията „Новатек“ категорично отхвърлят тази теория. И бившият вицепрезидент на „Газпромбанк“ Владислав Аваев, съпругата му и дъщеря им бяха открити мъртви в московското си жилище на 18-и април – като и в този случай следователите са на мнението, че става дума за убийство и самоубийство.

В дома си в Нижни Новгород пък бяха намерени многократно намушкани с нож милиардерът Василий Мелников, съпругата му и двамата им сина на четири и на десет години, а произхождащият от Украйна олигарх Михаил Ватфорд е бил открит обесен в гаража на дома си в Съри, Англия. Обесен в гараж в близост до Санкт Петербург е бил намерен и Александър Тюляков, бивш високопоставен служител на „Газпром“, а и още един водещ мениджър на „Газпром“ влиза в същата черна серия: Леонид Шулман е бил намерен през януари убит в хижа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кипър започва износ на природен газ от офшорните си находища до 2026 г.

Кипър има за цел да започне износ на природен газ от офшорните си находища до 2026 г., каза след изслушване в парламентарната комисия по търговия министърката на енергетиката, търговията и индустрията Наташа Пилидис, съобщи кипърската информационна агенция КНА. Пилидис заяви, че има много варианти по отношение на газопреносната инфраструктура, един […]