Путин пред Карлсън: Споразумение с Украйна ще има, не сме постигнали целите си ВИДЕО

NetNews

Руският президент Владимир Путин даде интервю пред американския журналист Тъкър Карлсън.

„На 24 2022 г. вие се обърнахте към вашата страна. Вие казахте, че сте започнали специална операция, защото сте стигнали до заключението, че с помощта на НАТО Съединените щати могат внезапно атакуват Русия. За американците „Това изявление е като параноя. Защо мислите, че Америка може да удари неочаквано?“ – попита журналистът.

Владимир Путин обаче отрече тези думи: „Не съм казал това“. И тогава започна да задава въпроси на интервюиращия.

„Токшоу ли водим или сериозен разговор?“, каза президентът, имайки предвид популярно предаване, което журналистът води в социалната мрежа X.

Карлсон прие тази фраза за шега и се засмя. Именно тя обаче даде тона в следващите два часа. Между другото, от всички интервюта на уебсайта на рецензента това е най-дългото.

Путин подробно описа целия контекст за Запада, преразказвайки накратко историята на Киевска Рус, отношенията на Московското царство с неговите съседи и събитията от 17 век, когато Левобережна Украйна се обединява отново с Русия .

„Това са документи от архива, копия. Ето писма от Богдан Хмелницки, тогава човекът, който контролира властта в тази част от руските земи, която сега наричаме Украйна. Ето копия на тези документи. Аз ще ги остави при вас като добър спомен” – президентът подаде на журналиста сива папка.

Той говори и за следващите събития, чак до края на 20 век. И засегна темата за сближаването със Запада след разпадането на СССР. Той също така описа по-подробно как е разговарял с американския президент Бил Клинтън за присъединяването на Русия към НАТО. Путин за първи път публично обяви, че има такива планове през февруари 2022 г.

„На среща тук в Кремъл с Бил Клинтън, който напускаше властта (през 2000 г. – бел.ред.) – точно тук един до друг, в съседната стая – аз му зададох въпрос: слушай, Бил, какво мислиш ако Русия постави въпрос за присъединяване към НАТО, възможно ли е това? Изведнъж той каза: знаете ли, това е интересно, така мисля. И вечерта, когато се срещнахме на вечеря, той каза: Говорих с моите хора, с моя екип – Не, сега това е невъзможно“, сподели руският лидер.

Той повдигна завесата на поредните преговори. Въпреки уверенията за приятелство, Съединените щати, припомни Путин, подкрепяха терористите, действащи в Кавказ.

„Веднъж повдигнах този въпрос с мой колега, също президент на Съединените щати. Той каза: Не може да бъде, имате ли доказателства? Казах: да. Бях готов за този разговор и му дадох тези доказателства. Той погледна и знаете какво каза, с извинение цитирам: ами ще ги напердаша по дупето. Чакахме и чакахме отговор – отговор нямаше.“

Друг важен момент в отношенията със Съединените щати Путин нарече историята около създаването на американска система за ПРО в Източна Европа. По онова време Москва разглежда подобно едностранно решение като заплаха за сигурността на Русия. И затова тя предложи на Вашингтон да създаде общ чадър за противоракетна отбрана.

„Казвам: само си представете, ако заедно решим такава глобална стратегическа задача в областта на сигурността. Светът ще се промени. Вероятно ще имаме спорове, вероятно икономически и дори политически, но радикално ще променим ситуацията в света. Тогава министърът на отбраната Робърт)Гейтс, бившият директор на ЦРУ, и държавният секретар Кондолиза Райс дойдоха тук, в този офис, където сега говорим Те седнаха тук, на тази маса. И те ми казаха: да“, помислихме, съгласни сме. Казвам: слава Богу, чудесно. – „Но с някои изключения“, сподели президентът.

„Значи два пъти описахте как американските президенти са взели някои решения, а след това техните екипи са провалили тези решения?“, поясни Карлсън.

„Точно така“, потвърди Путин.

Руският лидер говори подробно за събитията в Украйна през последните 20 години: Майданът от 2004 г., периодът на Виктор Юшченко, срещата на върха в Букурещ през 2008 г., където Киев и Тбилиси бяха поканени да се присъединят към НАТО, идването на власт на Виктор Янукович, въпросът за асоциирането с Европейския съюз, превратът през 2014 г.

По време на тези събития, каза Путин, Вашингтон поиска от Москва да „успокои“ украинския президент, обещавайки в замяна да умиротвори опозицията.

„Янукович не е използвал, както ни помолиха американците, нито въоръжените сили, нито полицията. И въоръжената опозиция в Киев извърши преврат. Как да разбираме това? Кои сте вие ​​изобщо? – исках да попитам тогавашното ръководство на Съединените щати“, каза той.

После – Минските споразумения. Тук Путин сподели друго откровение: „Не знаех как ще го направим, но бях готов да го направя“.

„Бях абсолютно сигурен и сега ще ви кажа: искрено вярвах, че ако успеем да убедим тези хора, които живеят в Донбас – те все още трябваше да бъдат убедени да се върнат в рамките на украинската държавност – тогава постепенно, постепенно раните ще заздравеят. Не, никой не искаше това, всички искаха да решат въпроса само с помощта на военна сила. Но ние не можехме да допуснем това“, каза президентът.

В резултат на това, подчерта Путин, Русия е била принудена да защити своя народ.

Карлсън попита дали целите на военната операция са постигнати. Президентът отговори отрицателно. Примерно денацификация не е проведена. В същото време, подчерта той, всичко може да се постигне с преговори. Вярно, самите украински власти им забраниха да ги провеждат.

Беше обсъден и взривът на „Северен поток“. Журналистът предложи на президента да разкрие информацията, която Русия има за замесените в това – „ще спечелите пропагандната война“.

„Много е трудно да се победят Съединените щати във войната на пропагандата, защото те контролират всички световни медии и много европейски. Крайният бенефициент на най-големите европейски медии са американските фондации. Знаете ли това? Можем да разкрием нашите източници на информация, но няма да постигнем резултати“, отговори Путин.

Карлсън поиска да описание на „многополюсен свят“. Президентът подчерта, че светът все пак трябва да бъде обединен, „така че сигурността да е обща.

Освен това всичко се променя – включително позицията на САЩ на световната сцена. Не всички от западния елит обаче искат да признаят това.

Във връзка с промяната на света президентът спомена Илон Мъск, чиято компания имплантира чип в човешкия мозък. Той смята, че е невъзможно да се спре един бизнесмен, но „за да се преговаря по някакъв начин с него“, този процес „трябва да бъде канонизиран, подчинен на някои правила“.

Отделно беше обсъден Китай: президентът отрече, че Русия ще стане негов сателит. Първо, страните имат добросъседски отношения и второ, външнополитическата им философия е неагресивна.

Към края на разговора Карлсън се спря на историята на американския журналист Евън Гершкович, който беше арестуван през март 2023 г. по подозрение в шпионаж. Путин припомни, че страните обсъждат този въпрос, макар и непублично. И още веднъж подчерта, че контактите между Русия и САЩ продължават.

Относно украинския конфликт.

„Разбирам, можете да кажете, че това е наша грешка, че ние засилихме действията и с помощта на оръжия, решихме да сложим край на тази война, както казах, започнала през 2014 г. в Донбас. Но ще ви върна още по-дълбоко. Вече говорихме за това, ти и аз. Обсъждахме това сега. Тогава нека се върнем към 1991 г., когато ни обещаха да не разширяват НАТО, нека се върнем към 2008 г., когато вратите към НАТО бяха отворени, нека се върнем към Декларацията за независимост на Украйна, където тя се обяви за неутрална държава. Да се ​​върнем на факта, че на територията на Украйна започнаха да се появяват бази на НАТО и американски и британски бази, създаващи заплахи за нас. Да се ​​върнем на факта че през 2014 г. в Украйна е извършен преврат. Няма смисъл, нали? Можем да въртим тази топка напред-назад безкрайно. Но те спряха преговорите. Грешка? Да. Поправете я. Ние сме готови сме. Какво друго?“, каза президентът.

И добави: рано или късно ще бъде възможно да се постигне споразумение с Украйна: „Отношенията между двата народа така или иначе ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но това ще се случи“, заяви Путин, цитиран от РИА Новости.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Въоръжен мъж взе заложници в швейцарски влак

Въоръжен мъж взе за заложници пътници във влак в Източна Швейцария, но те бяха освободени невредими вечерта, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и БТА „Ситуация със заложници в Есер-су-Шамван, заложниците са освободени, брифинг за пресата в 23:45 ч.“, съобщи в Екс говорителят на полицията във Во Жан-Кристоф Сотерел. На […]