Пълен блокаж! Няма съществен напредък в преговорите между ЕС и Великобритания

NetNews

Няма съществен напредък в преговорите за търговските отношения между ЕС и Великобритания. На срещата на върха в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще информира европейските лидери за снощната среща с британския премиер Борис Джонсън. Тя определи разговора като "добър, но труден". И обяви, че Европейската комисия ще вземе решение за преговорите по Брекзит в неделя.

"Искаме да дадем достъп на нашите британски приятели до Общия пазар, най-големия в света, но условията трябва да са честни за нашите работници и фирми и този фин баланс още не е постигнат".

Въпреки че преговорите бяха подновени и до неделя, когато се очаква крайното решение на Джонсън и Фон дер Лайен, да има време, и от двете страни вече се наблюдава раздвижване в посока на подготовка за най-лошия сценарий – Брекзит без сделка.

Трите най-спорни точки си остават същите: риболовните права, честната конкуренция и механизма за прилагане и съблюдаване на новите правила.

Говорител на Даунинг стрийт заяви тази сутрин, че „Великобритания не може да приеме решения и достъп до риболовните ѝ териториални води, които са несъвместими със статута ѝ на независима морска страна“.

В парламента Пени Мордант от кабинета на Джонсън заяви, че „Лондон няма да остави и камък необърнат и ще продължи да преговаря докато има надежда“, но Рейчъл Рийвс от Лейбъристката партия я контрира, че това не е достатъчно и „бизнесът безнадеждно се опитва да разбере какво става, за да може да планира съдбата си“.

Запитан дали преговорите могат да продължат след неделя външният министър Доминик Рааб заяви, че това е малко вероятно, но допълни: „Никога не казвай никога в преговори с ЕС“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Експерт: За 2 месеца COVID-19 ще заличи населението на малък наш град

Заради COVID-19 (пряко или косвено) на седмица умират над двойно повече хора, отколкото в други години. Само за последните 2 месеца заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Несебър, Чирпан или Пещера. Този анализ направи математикът и експерт по управление на кризите Петър Велков. […]