Пълен цайтнот! ЕС и Великобритания в блокаж на преговорите по търговската сделка

NetNews

Само 24 дни остават до края на "преходния период" за постигане на споразумение за търговските отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Прекъснатите в петък преговори в Лондон бяха подновени снощи в Брюксел по настояване на политическите лидери – председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън.

Въпреки подновяването на преговорите за пробив не може да се говори. Споровете около риболовните права и бизнес правилата продължават. Единствената разлика е, че тази сутрин британците звучаха по-оптимистично с изявление, че сделка все още е възможна, макар и малкото оставащо време, докато главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви, че настроението е „мрачно“.

При това положение с интерес се очаква резултата от втория разговор между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън за последните 48 часа.

Според предварително обявения час те би трябвало вече да разговарят.

Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

Говорител на Борис Джонсън съобщи, че премиерът ще отговаря по-късно в парламента на спешен въпрос на лейбъристите как вървят преговорите, като британската позиция е, че сделката е възможна, но и без сделка страната ще просперира.

Говорител на Европейската комисия не се ангажира с конкретна дата за сделка, като изтъкна, че за Европа съдържанието винаги е било по-важно от сроковете.

Междувременно тази вечер в Камарата на общините се завръща спорният проектозакон за вътрешния пазар, което може да доведе до допълнително напрежение около водените преговори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

10-дневна карантина и тест за всички, влизащи в Гърция

Гръцкото правителство въвежда допълнителни мерки за пристигащите в страната, независимо от тяхната националност – 10 дневна карантина и бърз тест за коронавирус, съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Атина, считано от 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, […]