Първан Симеонов: Никакви компромиси за Северна Македония!

NetNews

Гледам, говори се за компромис с Македония. Мога да напиша чаршаф по темата с хиляда нюанса какво е етнос, какво е националност, какво е нация и т.н. и – разбира се – сложно е. Но, когато става дума за държавен интерес (а и за истина) трябва да може и кратко.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Та казано кратко: не схващам какъв компромис да се направи. Да обявим, например, че Гоце Делчев е полубългарин. Или да му сменим името посмъртно, както в една македонско село наскоро направиха с един паметник, и да стане Делчевски? Или по-добре, направо Делчески без "в", че да е по-съвременно македонско. Какво искат партньорите ни от нас: да направим посмъртен "възродителен процес" ли!? Та тези хора се определяха като българи!

Просто е. Само преди няколко десетилетия македонска е само политическата идентичност на движението, не народностната (да, по далечните македонски краища има и протомакедонизъм на базата на национално безразличие или аморфно съзнание). Както днес има политическа косовска идентичност, например. Макар и това с македонската политическа идентичност да е спорно.

До средата на миналия век македонско и българско са две думи за едно и също. Понеже пак стана въздълго, да обобщя: никакви компромиси!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кметът на "Тунджа" с поздрав към жителите на общината за 34 години от създаването ѝ

Кметът на община "Тунджа" Георги Георгиев излезе с обръщение към жителите на 44 села, влизащи в територията ѝ по повод навършването на 34 години от обособяването им в самостоятелна административна единица. На днешния ден през 1987 г. селата около Ямбол са отделени в нова община, наречена "Тунджа", като административното управление остава в рамките на областния град Ямбол. Той пък става град-община, без прилежащи села към него. Същият експеримент, наложил се вече в годините, е направен и със селата около град Добрич, които са обособени в нова община, именувана Добричка.
Георги Георгиев кмет на Тунджа Ямбол