Първа среща за създаване IT общност в Ямбол

NetNews 1

Първа стъпка към създаване на IT общност в Ямбол бе целта на среща вчера в Безистена, в която се включиха над 120 участника. Инициативата е на новата платформата Yambol.Digital, зад която стоят Георги Костадинов и Венелин Тодоров. Намерението е да се подпомага обучението на все повече млади специалисти в сферата, както и да се привлекат фирми от сектора, които да развиват бизнес тук. Специален гост-лектор на форума бе Светозар Георгиев – съосновател на Telerik Academy и на Campus X – най-големият частен инкубатор за стартиращи компании в България.

„Това, което се опитваме да направим, е да изградим общност от хора, които имат интерес в IT сферата в Ямбол, дори и да не са в момента или за постоянно в града. В перспектива – да развием система на обучения – както във формалната образователна система – училища и университет, така и допълнителни курсове и обучения”, сподели за NetNews единият от организаторите Георги Костадинов. Амбициите са също така да бъдат привлечени в града бизнеси от IT сферата, които да работят от тук. Подобен успешен модел вече е реализиран във Враца, където за 7-8 години са обучени около стотина професионалисти. „Ние можем да го направим и в рамките на 3-4 години, стига да срещнем достатъчно мотивирани хора, които да помагат и да се учат”, допълни той.

„Информационните технологии представляват една гарантирано перспективна сфера. Светът се променя непрекъснато. Дали ще имаш магазин на ъгъла или някаква малка производствена фабрика, ти си вече частично и софтуерен бизнес. Защото ако не си, онези, които използват технологиите, ще бъдат по-конкурентни от теб”, аргументира се гост-лекторът Светозар Георгиев. Проблемът е, че технологиите се развиват с невероятна скорост и мащаби, във всички сфери и е изключително важно ние да бъдем в крак с тях, да има достатъчно подготвени хора, които да не са само техни потребители, но да имат знанията и уменията за ги използват за градивни цели, да създават продукт.

Само в Европа има недостиг на около 1 милион инженери в тази сфера, каза още Светозар Георгиев и подчерта, че дори в държави, чиито икономики досега са били базирани най-вече на природните ресурси (примерно – в Персийския залив), вече преориентират и образованието, и икономиката си към изграждане на ноу-хау в света на технологиите. Харесва ни или не тази всеобхватна промяна, ние трябва да бъдем релевантни на съвременните изисквания и това започва от образованието, бе тезата на лектора, подчертана с още много примери.

„Надявам се това да е само първата ни среща, защото технологиите вървят стремително напред и ние трябва да се опитваме да бъдем в крак с тях. Не става сума само за програмисти и хора, които разработват софтуерни продукти, а във всички сфери”, коментира и Антон Шиков, председател на Общински съвет – Ямбол и преподавател по информатика в Ямбол.

Сред участниците в срещата бяха ученици, най-вече от Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов”, където се води обучение по специалности като Системно програмиране, Компютърна техника и технологии и др., присъстваха представители на Факултета „Техника и Технологии”, както и практикуващи IT специалисти.

Събитието бе реализирано в партньорство с община Ямбол и „Мебели Виденов”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Първа среща за създаване IT общност в Ямбол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бойко Борисов за лидерската среща: Опит да се върне нормалният тон в парламента

Това е опит да се върне нормалният тон в парламента. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти лидерската среща в парламента, организирана от БСП, на която той се яви в петък. Бойко Борисов дойде в парламента за лидерската среща във връзка с третия мандат за съставяне на кабинет. […]