Първите BMW-та от „новата класа“ ще бъдат седан и кросоувър

NetNews

BMW Group публикува финансовия си отчет за първата половина на 2022 г. В допълнение към сухите числа, документът съдържа интересно изявление на главния изпълнителен директор на групата Оливър Зипс: топ мениджър потвърди, че първите модели на новата платформа Neue Klasse, обявена миналата пролет, ще бъдат седан с размер на 3-Series и спортен SUV.

До края на десетилетието колите, базирани на тази архитектура, трябва да представляват повече от половината от всички продажби. Припомняме си, че Neue Klasse („нова класа“) е гъвкава електрифицирана платформа, която германците ще представят от 2025 г., за да заменят сегашните платформи – FAAR и CLAR.

Това ще позволи изграждането на електрически (включително plug-in хибриди и возила с горивни клетки) модели с почти всякакъв размер и форм-фактор и с всякакъв тип задвижване, с вариращи междуосие, широчина на следата, пътен просвет и други параметри.

С Neue Klasse ще дебютира следващото шесто поколение технология за електрическо задвижване eDrive, както и нови 800-волтови батерии, които поддържат 350-киловатово зареждане и позволяват автономен пробег до 700 километра. Спортните автомобили BMW M и Rolls-Royces също ще бъдат построени на тази платформа.

През първата половина на тази година BMW Group е удвоила продажбите на изцяло електрически превозни средства до 75 890 единици (ръст от 110.3%). Кросоувърът BMW iX3 (21 548 броя) и хечбекът Mini Cooper SE (18 428 броя) изиграха ключова роля в това постижение. 69% от тези коли са за купувачи от европейския регион.

Своя принос имат и моделите BMW iX и i4 , но те все още тепърва се представят на пазарите. Компанията очаква растежът да продължи през втората половина на годината с пускането на iX1 , i7 и китайския i3 с четири врати .

Ако включите хибридите, продажбите за същия период са се увеличили с 20.4% до 184 468 единици. така делът на електрифицираните модели в общия обем на доставки се увеличава в сравнение с първото полугодие на миналата година от 11.4% на 15.9%.

Преди представянето на Neue Klasse, BMW ще пусне на пазара поне още едно изцяло електрическо превозно средство, използващо съществуващата технология. това ще е моделът i5 – задвижвана от батерии версия на следващото поколение 5-Series.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Горещините в Испания създадоха проблем с леда

Ледът е много търсена стока в Испания. Супермаркетите ограничават количеството, което хората могат да купят, а в баровете кубчетата за сангрия и другите коктейли са на привършване заради изпепеляващите горещини и високите цени на енергията. От началото на годината производителите на лед са намалили обемите на обичайните си запаси заради […]