Първият дипломат на Киев: Членството в НАТО може да помогне за предотвратяване на бъдещи войни

NetNews

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви в понеделник, че членството в НАТО, макар и да не може да спре тази война, ще помогне за предотвратяване на бъдещи конфликти в региона, съобщи АП.

Според министъра „сега е най-подходящият момент да се вземе такова решение“ и да се „отправи покана“ към Киев.

Кулеба обаче призна, че страната му не „говори за незабавно присъединяване“.

Забележките му идват точно след като в медиите се появиха няколко съобщения за приемането на Украйна във военния съюз, като същевременно се твърди, че САЩ и Германия възпрепятстват процеса на присъединяване на Киев.

Срещата на върха започва във вторник.

Ще бъде създаден Съвет НАТО-Украйна, където могат да се водят кризисни преговори. Украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на първото заседание на съвета във Вилнюс в сряда

Столтенберг каза, че лидерите „ще потвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят за това как да доближат Украйна до нейната цел“.

НАТО за първи път обеща Украйна да стане член един ден през 2008 г., но нещата са се развили малко оттогава.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Андрей Янкулов: Може да се стигне до фактически имунитет на временното ръководство на прокуратурата

„При сега създаденото положение, при наличието на сигнали срещу изпълняващия функциите главен прокурор, ако този механизъм (за разследване на главния прокурор – бел . ред.) не бъде приведен в изпълнение, то тогава това би означавало, че по тези сигнали нищо няма да се прави. Ще изпаднем в ситуация да имаме […]