Първородните деца са по-успешни от останалите

NetNews

Първородните деца често мислят, че са по-умни от своите братя и сестри – и сега науката изглежда ги подкрепя в това. Скорошно проучване, проведено съвместно от изследователи от Университета в Единбург в Шотландия и Университета в Сидни в Австралия, установява, че най-големите деца обикновено имат по-висок коефициент на интелигентност от по-малките си братя и сестри, представят се по-добре в училище и дори печелят повече доходи, пише БГНЕС.

Причината не е, защото първородните деца получават по-голяма емоционална подкрепа у дома, установиха изследователите. По-скоро това е така, защото родителите им обръщат специално внимание на развитието на техните мисловни умения, докато по-късно родените деца получават сравнително по-малко насърчение в тази област, според "Стъди Файндс".

„Нашите резултати показват, че широките промени в поведението на родителите са правдоподобно обяснение за наблюдаваните разлики по ред на раждането в образованието и резултатите на пазара на труда“, каза д-р Ана Нуево-Чикеро, един от авторите на изследването и преподавател в Университета по икономика в Единбург.

Изследователите стигнали до своето заключение при изследване на данни, събрани от Бюрото по трудова статистика на САЩ за 5000 деца от ранна детска възраст. Те съпоставили тази информация с допълнителни данни от проучването за нагласите и поведението, възприети от родителите, започвайки от периода преди раждането на техните деца до ранна юношеска възраст.

Родителите са по-склонни да се занимават с дейности за психично стимулиране, като четене на децата си или свирене на музикални инструменти при първородното им дете, установиха изследователите. Майките също така са по-склонни да пушат и пият по време на бременността си при по-късно родените, което се отразява на психическото развитие на тези деца.

Според проучването „пропастта“ в умственото развитие сред първородните и другите деца започва рано – и никога не се смалява. До една година първородните деца постигат резултати по тестове за когнитивна оценка, които надминават тези на техните братя и сестри и тяхното представяне нараства преди постъпването им в началното училище. Устойчивостта на това предимство за толкова дълго време отчита високи нива на образование и постижения в кариерата на първородните деца, заключават изследователите.

По-ранни проучвания, включително едно, проведено през 2010 г. сред братя и сестри в Ню Йорк, също установиха, че първородните деца имат по-висок коефициент на интелигентност. Изследователите в това проучване обаче също така установяват, че по-малките братя и сестри полагат повече усилия в училище и в крайна сметка постигат по-добри оценки – което може да увеличи перспективите им за кариера.

Ако е така, семейното отношение може да не се окаже "ковач" на съдбата в края на краищата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пир на щрауси в Европа

Меркел и Макрон ликуват. "Твърдата" Унгария и дебелоглавата Полша се съгласиха да подпишат колективния заем от 750 милиарда евра, от които двете държави ще получат най-големия пай. "Ветото" им не издържа на миризмата на парите. Орбан и Моравски се обявиха за победители и удариха по две водки за здравето на […]