Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?

NetNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание? Въпросът е важен. Редно е отговорните институции да отговорят на него, след като ФрогНюз се натъкна на тотално разминаване между наличната документация.
Изключително спорно се оказва строителството на газопровода в района на р. Вит край Плевен. Това е един от сложните етапи в изграждането на тръбата.

Преди около 2 години започва да се вихри сагата с пресичането на р. Вит от “Турски поток”.

Първоначално планът е бил тръбите да минат под коритото на реката по така наречения метод „хоризонтално насочено сондиране“. При него се използва голямо количество бентонит под налягане. Отговорните институции и проектантите обаче пропускат факта, че става дума за карстов район. Бентонитът отива по-надолу от предвиденото, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен, обясниха пред ФрогНюз експерти. Водата се размътва, става негодна и съответно се взема решение процесът да спре, докато не се намери друг начин. Това потвърдиха и от „Басейнова дирекция – Плевен“ за ФрогНюз.

Такъв в крайна сметка се намира – открит траншеен метод. И „Басейнова дирекция“ издава нужното за това разрешително, защото се касае за преминаване през р. Вит, която е под шапката на институцията.

И тук се намесва Риболовен клуб “Балканка” – неправителствена организация, която се бори за защита на природата. “Баканка” обжалва разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за преминаването на „Турски поток“ през р. Вит пред Административен съд София – град.

И тук сюжетът се заплита.

От съдебното решение за първи път става ясно, че в делото е представен протокол, според който тръбата е преминала през р. Вит според първоначално заложения в проекта метод – вертикално насочено сондиране. Представен пред Административен съд София – град е акт 16, става ясно от делото, с което ФрогНюз разполага. В него четем:

„В съдебното производство е представено разрешение за ползване № CT-05-1090 от 23.12.2020 г. на началника на ДНСК за строеж „Разширение на газопреносната инфраструктура на (фирма), паралелно на северния газопровод“ ведно с протокол обр. 16 за установяване годността на строежа, в който е посочено, че пресичането на газопровода към 338.7 – км 339.5 с р. Вит е изпълнено по метода на наклонено-насочено сондиране”.

Куриозното е, че противно на записаното в съдебното решение и Басейнова дирекция “Дунавски район”, и в официален отговор от Дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) се посочва, че тръбата в района на р. Вит е изградена по траншеен метод.

Къде е истината?

Разминаването в случая може да е по две причини. Първата е да е допусната фактологична грешка в самото дело, което обаче е малко вероятно. Все пак всяка дума в съдебното решение се обосновава на конкретно доказателство.

Втората възможност е доста притеснителна – “Турски поток” да работи на база на документи с невярно съдържание. Тук изниква въпросът как са били приети документите за този газопровод и кой е положил подписи за вкарването му в експлоатация, ако в крайна сметка има разминаване в документацията. Кой би имал интерес “Турски поток” да бъде завършен скорострелно, докато едно от нужните за изграждането му разрешителни се обжалва в съда и съответно все още не е влязло в експлоатация? Какво следва, ако това в действителност е така? И ще понесе ли някой отговорност?

От Риболовен клуб “Балканка” ще отнесат въпроса към прокуратурата. Предстои да видим дали казусът ще има развитие.

„Не мога да правя прогнози прокуратурата как ще реагира. Имаше друг случай с р. Вит при строителството на АМ “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 г. Тогава сигнализирахме до прокуратурата. В момента все още се води преписка срещу неизвестен извършител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до никъде, а там черно на бяло се знае кой е извършител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма държава. Те съсипват река след река, правят абсолютно забранени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава далавера”, каза Димитър Куманов от “Балканка” пред Фрог.

Поставете оценка:

3.3

Оценка 3.3 от 43 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илон Мъск с нова голяма идея

Снимка: БГНЕС/EPA Магнатът Илон Мъск обмисля създаването на социална платформа без цензура за потребителите, съобщи Гардиън. Идеята е социалната платформа да е с отворен код. Това означава, че свободата на словото ще е основен приоритет за съдържанието в сайта. Мъск беше попитан за подобна идея в Туитър. Неговите последователи се […]