Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки

NetNews

Думата на 2020 г. е "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио.

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи, заяви Радев.

"Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви още Румен Радев.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове – нямам място в тази институция.

Моята амбиция е докато съм президент да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите.

Радев коментира и казаното от себе си миналата година, че 2020 г. ще бъде на отговорност. "Тя не се случи. Имаше отговорност от стотици хиляди граждани за бъдещето на България и съдбата на нашите деца. Нямаше отговорност от българското правителство, от много политици, които в тази сложна, критична за България обстановка не взеха решение, което да съответства на бъдещето", заяви държавният глава.

Държавният глава Румен Радев коментира въпроса дали половин година по-късно би излязъл с вдигнат юмрук от президентството. "Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм винаги на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Той подчерта, че обединява българите срещу статуквото, беззаконието и несправедливостта. "Ако имаме криза и то вихреща се с COVID-19, ако сме държавата с най-голяма смъртност на глава от населението в ЕС, то е заради характера на това управление. За това ние стигнахме до тук, затова трябва да бъдем непримирими и единни в това наше усилие", обяви още държавният глава.

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза президентът.

Той попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март. "На 7 декември излязох и казах – избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха "Ау, избори, ама толкова рано". Това е по Конституция", коментира държавният глава.

"Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата.

Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение", каза още президентът.

"Едно също трябва да бъде ясно. Преди доста години попаднах на една интересна лекция на проф. Николай Слатински. Експертът по национална сигурност. Преди доста време той казва, че погрешно и управляващите, и обществото ни, когато изпаднем в някаква криза, изпадаме в особено състояние и правим всичко възможно, да се върнем към нормалност.

Точно това казваше той, че това е трудно постижимо, защото ни чакат поредица от застъпващи се кризи: социални, криза на сигурността, икономически, политически. Да не говорим, че ние от много време сме в една духовна криза. Това време дойде. Ние никога няма да се върнем към така наречената стара нормалност. Ние сме вече в тази нова нормалност. Всеки, който има амбиция да управлява, трябва да покаже, че той ще може да управлява тази страна в едни непрекъснати кризи", подчерта още Румен Радев.

Според него, ако тези , които управляват имат амбицията, да го правят и след изборите трябва поне да организират тези избори. "Тези, които са несистемните партии, нововъзникнали партии, на тях ще им бъде най-трудно. Те нямат все още разгърнати структури по места, нямат достъп до традиционните медии. Битката при изолирани хора ще бъде там. Ако имат и те амбицията да управляват, трябва да покажат, че могат да мобилизират свои привърженици, могат да стигнат до тях, точно по време на криза. Нас ни чакат кризи", допълни още той.

Президентът заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. "Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори", изтъкна още Румен Радев.

Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София, каза президентът.

"Знаете, че ние подписахме 2017 г. 1 август нашият договор за Добросъседство и сътрудничество, който от наша страна блести с доброжелателен наивитет, защото той не срещна ответната добра воля. Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява. Каква е историята. Да, аз няма да коментирам договора.

Имал съм критики към този договор. Казвам – ние сме две държави, ние сме братя. Договорът беше добронамерен. Когато се видя, че той не се спазва, 2018 г. казах, че трябва нов анекс. Тогава имаше една единствена политика – безрезервна подкрепа на Република Северна Македония, Западните Балкани знаете и тя продължи до септември 2019 г.", каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламента на 9 октомври миналата година. За съжаление тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия", заяви още президентът на Република България.

Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета, каза Радев.

"Националната сигурност е абсолютен приоритет. Тук компромиси не трябва да има, категорично. Службите и прокуратурата, които са работили по този случай, трябва да имат неопровержими доказателства.

Той заяви, че няма информация по случая с изгонения руски дипломат.

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници. "Вие видяхте и обвинителният акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба "Военна информация". Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеше БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно. Прокуратурата обслужва интересите на властта по отношение на политическите опоненти. Тук това е една от причините за отношението към Прокуратурата по време на протестите", каза още държавният глава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта за вечеря: Екзотично предястие с яйца

Пълнените яйца са чудесен вариант за предястие или лека вечеря. Ето как да ги приготвите по рецепта на actualno.com. Необходими продукти: 4 яйца 60 г ананас 50 кашкавал 50 г скариди 20 г майонеза сол и черен пипер Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват и се разрязват на половинки. Внимателно […]