Радев: България може да просперира, ако уважава хората на духа

NetNews

В навечерието на 24 май държавният глава отличи изтъкнати българи, пионери на духа. Всеки от тях е пример в своето поприще, заяви Румен Радев. Те са част от научната и духовна мощ на България, по думите му.

Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на нашето общество за вашия професионализъм и отдаденост на възхода на България, подчерта президентът, цитиран от news.bg. По думите му приносът на отличените към науката днес е високо ценен не само у нас, но и в чужбина, от световната научна общност.

Вярвам, че примерът за вашето творческо търсене и устрем продължава да увлича ваши нови последователи и привърженици, каза още президентът Радев. Нека имаме повече събития като днешното, в знак на признателност към нашите учени, пожела си още той. Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение, признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност, подчерта държавният глава.
Академик Никола Съботинов благодари за уважението и признанието и подчерта колко богата е нашата наука. Тези награди давали вяра на научната общност, че държавата мисли за науката.

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие акад. Иван Попчев. Акад. Никола Съботинов бе удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на науката.

С орден „Стара планина“ – първа степен държавният глава удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

Проф. д-р Петко Салчев бе отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България.

За особено значимите ѝ заслуги за развитието на историческата наука проф. Милияна Каймакамова бе удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, а проф. Стоян Караиванов бе отличен с орден „Св св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украинският генерален щаб заяви, че в боевете на изток няма промяна

Воюващите страни в Източна Украйна не постигат напредък, заяви украинският генерален щаб, цитиран от ДПА. На север от Харков руските сили се опитват да бранят позициите си, а по на юг подготвят нова офанзива срещу големия град Славянск. Генералният щаб съобщава, че е отблъснат опит на руската армия да превземе […]