Радев: Планът за възстановяване за България е шанс за модернизация

NetNews

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие. Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, подчерта президентът. Във връзка с това той допълни, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана.

„България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии“, посочи още Румен Радев, допълват от „Дондуков“ 2.

Държавният глава подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници.

Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, президентът открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород. За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната, подчерта още по време на срещата президентът Румен Радев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ наложиха санкции срещу мрежа за военни поръчки, подпомагаща Русия

САЩ днес взеха на прицел руски снабдителни вериги, като наложиха санкции срещу 14 физически и 28 юридически лица, за които твърдят, че са част от международна мрежа, която закупува технологии в подкрепа на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции на членове […]