Радев разкритикува Митрофанова и отговори за оставката на шефа на НСО

NetNews

Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност“.

Това обяви президентът Румен Радев преди началото на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. Той обаче и зададе въпрос на всички, които призовават за екстрадирането на Елеонора Митрофанова:

Очакваме, че правителството ще вземе мерки по всички кризи около нас. И че ще направят така, че всички промени в цените на електроенерг…

„Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставки на енергоносители и каква ще е цената?“ и отправи обръщение към всички дипломатически представители в България да не дават оценки и да не се месят във вътрешните ни работи.

Ветото над РСМ

„Очаквам от правителството да се придържа строго към постигнатия консенсус по темата. Българската позиция се базира на ясно определени принципи и резултати. Всяко отклонение на властта от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза“, обяви президентът по повод различните изказвания от последните дни, че премиерът Петков се е съгласил да премахнем ветото над Република Северна Македония още през лятото. По този повод Радев допълни:

„Призовавам външнополитическите съветници на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство, тъй като това не съответства на реалността и на конституцията на съседката ни. Това може да катализира сериозни проблеми в двустранните ни отношения и да взриви целият процес на европейска интеграция на РСМ“, заяви още той, явно визирайки съветникът на премиера Петков по външнополитическите въпроси Весела Чернева.

Исканията за оставка на шефът на НСО

„Съгласно закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на президента. Правителството няма право да ми предлага каквото и да било„, каза Радев и определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни:

България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония да започнат да се превръщат в резултати, които да укрепват взаимн…

„Продължаването на опитите да се подчинят службите не е в интерес на сигурността ни“, каза още той.

Изборът на БНБ

„Очаквам решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата система. Но очевидно колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно става крайното решение“, заяви Радев по повод изборът за нов шеф на Българската народна банка.

Още от ПОЛИТИКА:

Митева: Премиерът Петков предложи пост на Каримански, за да се откаже от БНБ

Анализатори: „Демократична България“ са пред напускане на управляващата коалиция

Даниел Митов: Планът за възстановяване и устойчивост е лоша редакция на нашия план

Андрей Гюров: Управителят на БНБ трябва да изчисти проблеми, за които банката е много пасивна

Даниел Лорер: Одобряването на Плана за възстановяване е истински голямата новина

Тошко Йорданов: МРРБ е разменна монета да оттеглим кандидатурата на Каримански

Битката за БНБ – първата голяма пробойна в коалицията (ОБЗОР)

Дали идва нова Желязна завеса заради войната? Експерт с прогноза

Петков се обади на румънския президент да разбере кой е заплашвал Каримански

Министър успокои „Възраждане“, че у нас няма химическо оръжие

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опити за спекула, търговците се възползвали от несигурната ситуация

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна. Това коментира зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев пред Нова телевизия. „Вероятно ще има опити […]