Радиационният фон на АЕЦ „Козлодуй“ е в нормални граници

NetNews

Радиационният фон на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е в нормални граници, няма риск и причина за безпокойство от персонала на централата и населението, се съобщава на сайта на атомната електроцентрала.

Оттам припомнят, че на 20.11.2020 г., след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през предходната горивна кампания.

Съгласно предписанията на заводската и конструкторска документация за безопасна експлоатация в такива ситуации, като превантивна мярка, мощността на 6-ти блок е била намалена с няколко процента.

В резултат на предприетите действия, през последната седмица на 6 блок е налице устойчива тенденция на понижаване на нивото на активността на топлоносителя в първи контур, в сравнение с регистрираните стойности в средата на ноември.

Данните от автоматичния контрол ежедневно се потвърждават и от контролните лабораторни измервания, допълват от АЕЦ "Козлодуй". След окончателното установяване на стойностите на активността в топлоносителя близко до обичайното им ниво и изпълнението на всички технически изисквания за безопасна експлоатация, топлинната мощност на 6 блок ще бъде възстановена до номиналната.

Радиационните параметри на околната среда в района на АЕЦ "Козлодуй" са обект на постоянен мониторинг с детайлни и систематични изследвания, изпълнявани по утвърдени в практиката валидирани методи на анализ и измервания, изтъкват от централата.

Освен радиоекологичния мониторинг от АЕЦ "Козлодуй", се прилага и независим мониторинг от органите на МОСВ – Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и на МЗ – Национален център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), както и регулаторен контрол от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Този независим контрол включва измервания с автоматизирани системи за радиационен гама-фон и води от р. Дунав, които дават възможност за своевременно регистриране на всяко изменение в радиационната обстановка в района. Вземането на проби и лабораторните радиационни измервания се изпълняват от акредитирана регионална лаборатория РЛ-Враца към ИАОС/МОСВ.

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) паралелно извършва независим надведомствен контрол на радиационната обстановка и оценка на здравния риск за населението в района на централата. Изследват се проби от въздух, води, почва и храни.

Резултатите от мониторинга се публикуват и са достъпни за обществото, което гарантира прозрачност на информацията, се посочва още в съобщението.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дъщерята на Джъд Лоу нажежи страстите в мрежата със СНИМКА

Дъщерята на холивудския актьор Джъд Лоу публикува в Инстаграм снимка по не особено плътен бански костюм за радост на почитателите си. Моделът Айрис Лоу, която е на 20 години, позира облегната на дърво, облечена в цял бански в розово на бранда "Стела Маккартни". Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена […]