Радосвет Радев: Големият проблем ще е, когато коронавирусът си отиде

NetNews

''Никой няма полза от захаросаната картинка на българския бизнес. Вчера беше анонсирана 3-месечната кредитна ваканция за бизнеса, но това е поведение на търговските банки, с асоциация на Българската народна банка, със съгласието на Европа. В тази мярка държавата не изважда пари от бюджета. Безкрайно бавно пристигат тези ликвидни средства в компаниите, те още пристигат''. Това заяви бизнесменът Радосвет Радев в предаването ''ЕвроДикоф'', което се излъчва по ТВ Евроком. Както е известно, Радев е председател на Българска стопанска камара.

"За първи път се прилагат такива мерки, те се променяха от хода си. Сега действащата 60/40 е по-добра от началната. И по най-ранните ни изследвания около 8% са тези, които се доверяват на мярката 60/40. Тя е не е универсална. Работи в някои индустрии, но в други абсолютно не работи", допълни той.

"Започна се да се помага на бизнеса без да е направен анализ. Да, за ресторантьорите помощта е важна, защото този бизнес го няма. Ще илюстрирам колко е недоизмислена помощта. В един хотелски комплекс има три ресторанта затворени. Според заповедта те трябва да получат помощ, но хотелът работи и тъй като работи – те не могат да се възползват от мярката. Имаме чувството, че ние еволюционно изграждаме регламентите, по които да се действа в пандемична криза – опит-грешка, но в крайна сметка това го плаща бизнесът", каза още Радев.

"Това, което трябва да се направи, се направи навсякъде по Европа и света. Едно от нещата, които характеризира процеса там е неговата скорост, прозрачност. Виждаш обороти, събираш, изваждаш, превеждаш пари. Там се съхранява икономиката. Между другото, големият проблем за българското стопанство не е сега, той ще бъде тогава, когато коронавирусът си отиде. Спасяването на другите икономики ги прави по-конкурентоспособни за деня, когато това приключи. Изтощаването на българската икономика, оставяйки я да се възпроизвежда, да си топи сланинките и мазнинките, да прави някакви половинчати неща, ще доведе до неконкурентоспобност на цялата българска икономика", коментира председателят на БСК.

''Има отрасли, които продължават да работят, макар и на по-бавни обороти. Не може да не се отрази всичкото това. Парите в потреблението драстично ще намалеят. Променят се поведенчески модели, 9 месеца някои хора не са обличали нищо друго освен пижама. Деформацията в поведението на практика започва да ражда новите пазари'', добави Радосвет Радев.

Попитан от водещия дали не се страхува, че може да му вземат или разбият бизнеса по подобие на случилото се с Васил Божков и Бобокови, Радосвет Радев заяви следното: ''Няма човек, който да не си го мисли. Но 1997 г., на януарските събития, ме заплашиха, че има бомба под студиото на Дарик.''

Интервюто на Сашо Диков с Радосвет Радев можете да изгледате след 13:23 във видеото:

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ: България да се откаже от втора атомна централа

САЩ са предложили на България да се откаже от изграждането на втора атомна централа в страната. Това предаде БНТ, позовавайки се на "Франс прес" и информация от вчерашното комюнике на американското посолство в София. Проектът е замразяван многократно заради цената и рентабилността въпреки двата реактора, вече доставени от Русия, отбелязва […]