Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора

NetNews

От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа за съжаление се разбират чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем – като общество, като ръководство на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.

Това заяви пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". Повод за коментара и са ужасяващите констатации на европейската комисия срещу изтезанията, според които обитателите на психиатричните клиники у нас стават жертви на насилие и потресаващо отношение.

"Да, фиксираме пациенти. Това е терминът. При нас постъпват хора с много тежки психомоторни възбуди. Те могат да бъдат опасни. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Тази фиксация се прави от 5 човека по наредба. В нито едно от нашите отделения няма едновременно 5 човека на смяна. Остават един санитар и една сестра с 30 психично болни мъже", обясни д-р Цветеслава Гълълбова.

"За оправдание дума не може да става. За 22 години съм уволнила над 60 души заради подобно лошо отношение. Ставала съм свидетел на какво ли не. Пациентите са се оплаквали от психическо и физическо малтретиране, кражба на цигари, пари… Грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било. Аз вярвам на болните. Подобни свинщини при нас не се търпят. Реагираме моментално", обясни още д-р Гълъбова.

Проблемът в системата е един за всички – проблемът с броя и квалификацията на персонала.

"Тези психиатрични болници са разкривани преди 70-80 години. Тогава концепцията е била да са далеч, да не се виждат от хората. Разкривани са в малки населени места. Парите като заплати са малки, макар че санитарите вече не са на минимални работни заплати, след последното увеличение. Идват само местни хора поради отдалечеността, които не са лоши хора, но не са обучени. А отговорност според мен носи съсловната организация. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. Държавата, която определя политики. Първият министър, който посети психиатрията бе проф. Ангелов. Това са факти. Факт е, че когато той стана министър, бе качена стратегия за обществено обсъждане, която лежа 2-3 години", обясни д-р Гълъбова.

По думите ѝ задължение за обучение на персонала имат от психиатричната асоциация. Години наред обаче тя не е направила нищо.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Преговорите София-Скопие завършиха без резултат

След двудневно видеоконферентно заседание на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония няма резултат, обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров. Това е единайсетата среща, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Историците […]