Разкриха подробности за кошмарната преговорна позиция на Русия

NetNews

Руският агресор, който започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна на 24 февруари, сега е в много по-неизгодна преговорна позицията, отколкото в първите седмици на войната, предаде агенция УНИАН.

Киев представи препоръките си по отношение на гаранциите за сигурността, след като победи Руската федерация и деокупира своите земи от нашествениците. Препоръките бяха представени от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак. Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също е участвал в разработването на стратегическия документ, който обединява Украйна със страните, които ще действат като гаранти на сигурността.

Има огромни разлики в параметрите по договора и в преговорните позиции на Украйна и Русия сега, отколкото през месец март в Истанбул, където също бяха проведени разговори, но без резултат. Ето какви са те:

През месец март Русия и Китай са били сред потенциалните гаранти за сигурност. През септември двете държави не присъстват в списъка.

През март Украйна е била готова да промени конституцията си и да гарантира, че няма да се присъедини към НАТО. Сега, през септември, желанието за присъединяване към НАТО е записано в конституцията, гаранциите за сигурност не могат да бъдат заменени с неутрален статут.

През март гаранциите за сигурност не са се отнасяли за Крим и другите временно окупираните украински земи. През септември териториалният обхват на гаранциите се разпростира върху цялата територия в рамките на международно признатите граници на Украйна (в които е Крим).

През март е била обсъждана забрана за разполагане на чужди войски в Украйна и провеждането на военни учения с такива. През септември Киев посочва, че на Украйна не може да се забрани да подсили способностите си за самоотбрана от потенциална нова атака на Русия.

Документът стана известен в украинските медии като „Киевски договор за сигурност“. Като потенциални гаранти са изброени различни страни, сред които САЩ, Великобритания, Канада, Турция, Италия, Франция, Германия и балтийските държави. Русия, Индия и Китай не са възможни гаранти.

Украйна в момента провежда мащабна и успешна контраофанзива срещу руските военнопрестъпници, освобождавайки още свои територии от руския мрак. От Кремъл вече има все по-ясни сигнали, включително от Сергей Лавров, че Русия иска да седне на масата на преговори. Украинският президент Володимир Зеленски обаче ясно подчерта, че с терористи няма да преговаря, а преговори са възможни само след освобождаването на всички украински земи от нашествениците.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пакет се взриви в кампуса на университет в Бостън

В кампуса на Североизточния университет в Бостън късно във вторник избухна пакет, а от учебното заведение съобщиха, че един служител е получил леки наранявания, предаде Асошиейтед прес. Властите съобщиха, че друг подозрителен пакет е бил намерен в близост до известен музей на изкуствата, а ФБР оказва съдействие при разследването. Полицията […]