Разширява се обменът на студенти между България и Чехия

NetNews

Разширява се обменът на студенти между България и Чехия

Снимка: МОН

Необходимо е разширяване на обмена на студенти по образователните програми и на сътрудничеството между висшите училища в България и Чешката република. Около това се обединиха по време на срещата си в Прага служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и неговият чешки колега проф. д-р Владимир Балаш, министър на образованието, младежта и спорта. Това съобщи днес пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тема на разговора бе предстоящото подписване на ново Споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката между двете страни. Министрите споделиха вижданията си за състоянието и перспективите на образованието в България и Чехия, и за ролята на министерствата на образованието.

Проф. д-р Пенов и чешкият му колега констатираха, че и в двете страни образованието се изправя пред сходни проблеми, свързани с финансирането и с подбора на кадри за образованието. Те подчертаха значението на достойното заплащане на учителите за качеството и за резултатността на работата на училищата.

Признаване и хармонизиране на дипломите за средно образование, както и запазване на лектората по български език в Карловия университет в Прага бяха други теми, обсъдени от министрите. България и Чешката република си сътрудничат чрез обмен на студенти, докторанти, научни и педагогически работници за учебни и професионални стажове, подкрепят лектори по чешки език и по литература в София и в Прага. Във Философския факултет на Карловия университет в Прага има катедра „Южнославянски и балканистични изследвания“ с лектор по български език от академичната 2019/2020 година до момента. Български език, като основен предмет, се преподава в специалността „Южнославянски изследвания“, с профил „Българистика“ и като избираема дисциплина в други факултети.

Българистиката в Карловия университет е с повече от 100-годишна традиция, като преподаването на български език започва през 1916 г., информират от МОН.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Екипът на Навални показа зенитна система, инсталирана до тайна резиденция на Путин

Недалеч от предполагаемата резиденция на руския президент Владимир Путин край Красная поляна в Краснодарския край е инсталирана зенитна ракетно-артилерийска система „Панцир-С1“, съобщава екипът на опозиционера Алексей Навални. На километър от инсталацията за противовъздушна отбрана се намира „комплекс от сгради, които формално не могат да имат нищо общо с президента“. Всичко […]