„Райфайзенбанк“ планира да напусне Русия до края на годината

NetNews

Австрийската банка „Райфазенбанк“ (Raiffeisen Bank), която е най-голямата западна банка, останала в Русия, планира да напусне страната до края на тази година. Това бе обявено от главния изпълнителен директор на банката, Йохан Щробл, както съобщи агенция „Ройтерс“.

Въпреки че бизнесът на банката в Русия е изключително печеливш, Европейската централна банка (ЕЦБ) вече дълго време настоява тя да прекрати дейността си в страната, както напомни агенцията.

Г-н Щробл заяви, че банката е по-напред във възможната продажба на бизнеса си в Русия, отколкото в процеса на прекратяването му, което би било по-сложно. „Решени сме да намерим изход от тази ситуация,“ добави той.

Тази новина идва в момент, когато „Райфанзенбанк“ обяви 9% ръст на печалбата си в Русия през първото полугодие, въпреки че общата печалба на групата намалява с 24%. Обаче, тази печалба отчита само дейността на руския клон на банката, защото санкциите, наложени на Русия поради нейната инвазия в Украйна, ограничават възможностите на банката в страната, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шумен може да остане без вода от 10 август

С писмо до електроразпределителното дружество в Североизточна България доставчикът Кумер ООД поиска спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен с мотив неплатени задължения с изтекъл падеж. ЕРП Север от своя страна върна незабавен отговор с искане за спазване на процедурата по заявяване на прекъсването, включително относно необходимия срок за […]