Рекордна инфлация в ЕС през първото тримесечие

NetNews

Ръстът в еврозоната се забави през първото тримесечие, докато инфлацията достигна нов рекорд през април, показват данни, публикувани от статистическата агенция на ЕС в петък, потвърждавайки опасенията от стагфлация в блока, пише европейската редакция на Politico.

Икономическият растеж се забави до 0,2% за тримесечието от 0,3% през последните три месеца на миналата година. На годишна база, ръстът на еврозоната е 5,0 процента, което обаче не е достатъчно за достигане на нивата отпреди пандемията от COVID-19.

В бъдеще се очаква несигурността, причинена от войната в Украйна, която започна към края на първото тримесечие, както и нарастващата инфлация да натежат допълнително върху растежа.

Инфлацията се ускори допълнително до 7,5% през април от 7,4% през предходния месец. Високите цени продължават да се дължат предимно на енергийните разходи, които нараснаха с 38 процента за година. Базовата инфлация, която изключва променливите фактори на храните и енергията, се ускори от 3,2% на 3,9% – което предполага, че високите цени стават все по-укрепени.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ето го издирвания затворник (СНИМКА)

Затворник избяга по време на работа извън решетките. Полицията издирва 36-годишния Бонко Огнянов Трифонов, който изтърпява наказанието си в затвора във Враца. В четвъртък, по време на работа на външен обект край Мездра, мъжът е избягал. Затворникът е висок 160 см, с нормално телосложение, тъмна коса, кафяви очи, средно дълга […]