Рекордна инфлация от 12,3 процента в Полша през април

NetNews

Рекордно равнище на инфлацията е било регистрирано през април в Полша, сочат данните на Главното статистическо управление, публикувани днес.

През април 2022 година цените на стоките и потребителските услуги са нараснали с 12,3 на сто спрямо същия месец на 2021 година и с 2 на сто спрямо март 2022 година, информира полската статистика. Такива високи показатели не са отчирани в страната от 1998 година, отбелязва ТАСС. През април миналата година инфлацията бе 4,3 на сто.

Най-много са поскъпнали горивата – с 28 на сто, електроенергията и газа – с 27 на сто. Цените на храните са се повишили с 13 на сто, а само за месец – с 4 на сто.

Според прогнозите на Полския икономически институт инфлацията в страната ще продължи да расте и ще достигне връх от около 13 процента през август.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

24 часа по-късно БФС отново смени датата за финала в Купата на България

Ръководството на Българския футболен съюз забърка нов скандал около финала за Купата на България, като само в рамките на 24 часа си промени на два пъти решението за датата и часа на провеждането на мача между Левски и ЦСКА. Последната информация е, че „Вечното дерби“ ще се играе на 15 […]