Рекорд от новозаразени: В болницата в Айтос нямат места за пациенти

NetNews

Почти 10 хиляди са случаите на коронавирус за денонощието, 22% от пробите са положителни. С най-много заразени за пореден ден е София-град, следван от Благоевград и Пловдив. Така двуседмичната заболеваемост достигна над 1 100 на 100 хиляди души население, предава Bulgaria ON AIR.

829 са приетите с Ковид-19 в болници само за ден. В болници към момента са малко над пет хиляди и 200 пациенти, 540 са в интензивни отделения. Над 2 400 от новите случаи с Ковид-19 за денонощието са на деца.

През последната седмица през кабинета на д-р Мирослав Спасов в София минават все повече деца. Само за седмица 22 от тях са диагностицирани с COVID-19, сред тях има и новородени.

„Както при новородени, така и при по-големи деца, както и при ученици. Но като цяло засяга всички възрастови групи. Към момента имам 22 диагностицирани деца, включително 2-месечни бебета, до 18-годишни“, каза личният лекар д-р Спасов.

Още по темата

18 яну 2022 17:30

243

18 яну 2022 15:08

33

17 яну 2022 09:29

19

Вирусът протича леко при по-малките пациенти, но става все по-заразен и трябва да се следи, защото може да прогресира бързо, казват лекарите.

„Обикновено са с температура, хрема, болки в гърлото. Много рядко се стига до усложнения като пневмония, които да налагат назначаването на антибиотици. Обикновено с противовирусни средства, температуропонижаващи, витамини. Към момента няма нито едно усложнило се дете“, допълни д-р Мирослав Спасов.

Ръст на заразени деца им в Пловдив, има и прието дете в интензивно отделение. Над два и половина пъти са се покачили само за седмица случаите на положителни тестове на ученици при изследването им в учебните заведения. За да ограничат заразата, се преустановяват плановите операции.

В Смолян също има ръст на случаите на Ковид-19, но не не само при децата.

„Изразено в цифри като новорегистрирани лица, за една седмица също достигаме една много висока цифра, регистрираните са 486 нови случая. Те са във всички общини на областта, повсеместно, неогнищно, дифузно разпространение на заболяването, почти във всички организирани колективи и ученически и трудови“, коментира директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.

Болницата в Айтос връща пациенти болни от коронавирус, тъй като в лечебното заведение няма места. В отделението всички 15 легла са пълни. Няма възможност да бъдат разкрити нови, тъй като персоналът не достига. Заразените с Ковид-19 се пренасочват в Бургас. От лечебното заведение отричат да се правят списъци с чакащи за приемане пациенти.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Излязоха подробности за жестокото убийство в Русе

Снимка: Bulgaria ON AIR Излязоха подробности около жестокото убийство, което потресе Русе. Тялото на съпругата на бизнесмена и общински съветник Бедрос Пехливанян беше открито разчленено край река Русенски Лом. Още по темата 18 яну 2022 19:00 98 По информация на Bulgaria ON AIR до жестоко убийство се е стигналото, след […]