Ресторантьорите скочиха на математиците

NetNews

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с поредна гневна позиция. Този път тя е насочена към математиците, които представят модели за развитието на коронавирусната пандемия.

"Не само, че е хубаво, а е наложително, когато излизат по медиите, математиците да подхождат отговорно към прогнозите, които правят. Да се информират и тогава да говорят. Изключително безумно е, когато от ефира се изричат лъжи, които са лесно изобличими и с бърз поглед на официалните данни. След като затвориха само нощните заведения на 25.10.2020, в следващите 4 седмици, случаите не спаднаха, както излъга математикът шаман, а се вдигнаха над три пъти, както се вижда от официалната статистика'', настояват от БАЗ и СЗБ.

Според тях опитите да се аргументират имитациите на мерки с манипулации и откровени лъжи не само не убеждават хората в ползата от "мерки", а имат точно обратния ефект.

Ефектът на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на "мерки", дали не ги лъжат и за всичко останало, посочват двете ресторантьорски организации.

Чрез анкета СЗБ и БАЗ са установили, че има 46% преболедували собственици на заведения, а едва 6% са в официалната статистика.

"Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни? Без да сме с претенции за експертиза, нашите скромни прогнози са, че при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден'', обясняват от СЗБ и БАЗ.

В такава криза доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното ѝ състояние. Срам и позор сте!, подчертават ресторантьорите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Samsung работи над интересен начин за зареждане на своите часовници

Samsung работи над нова функция, която може значително да подобри живота на смарт часовниците. За разлика от класическите часовници, умните такива издържат сравнително малко време и се нуждаят от зареждане, което автоматично изключва тяхното ползване. Корейската компания може би е на път да реши този проблем или поне отчасти с […]