Роберта Мецола: Бих искала Еевропарламентът да е световен лидер

NetNews

„Ако отправим поглед към следващите две години и половина, бихме искали да видим един много прозрачен парламент, много достъпен и функционален, който се възползва от технологичните открития как да работим като модерен парламент. Но също така бих искала този парламент да бъде възприеман като световен лидер, което означава да излезем извън балона на Брюксел и Страсбург и да стигнем до всяко едно училище и да кажем на учениците в него, че няма значение колко голямо или малко е мястото, където живеят или където са родени – те могат да бъдат в европейския парламент, могат да донесат промени, могат да взимат решения за климата, за миграцията, за гражданските свободи, за отбраната, за всеки въпрос, който има значение за гражданите. Те могат да го направят в Европейския парламент и това е посланието, което аз искам да отправя,“ каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR Роберта Мецола, евродепутат Малта, първи зам-председател на ЕП и кандидат на ЕНП за председател.

Изборът ще се състои по време на сесията от 17 до 20 януари 2022. Мандатът от 5 години се разделя на ротационен принцип между двете водещи политически групи в ЕП – социалистите и ЕНП. В момента постът се заема от социалиста Давид Сасоли от Италия, но точно по средата на иначе 5-годишния мандат на ЕП по неписано правило се прави ротация.
 
„Надявам се, че след две години и половина ще имаме парламент, който ще работи в пост пандемична среда. Има множество законодателни инициативи насочени точно към това, за което споменах и трябва да видим как да ги осъществим. 2024 не е далеч – тогава ни предстоят европейски избори. Сред членовете на този парламент се усеща вълнение и те искат да се обединят и да работят в тази посока. Видяхме това да се случва с Фонда за възстановяване и устойчивост, а също и по въпроса за ковид-сертификата. Ако говорим за бъдещето, можем да кажем как ще съживим дебатите, как ще променим начина, по който дебатираме в тази зала, как да гарантираме по-добрата работа на комисиите и да сме сигурни, че ще има председател, който да гарантира, че решението взето с мнозинство от парламента ще бъде успешно представено, защитено и договорено с Комисията и Съвета,“ каза Мецола.

ЕК се оглавява от жена, ако и ЕП бъде оглавен от жена, това ще е исторически момент за институцията, смята Роберта Мецола.

„Няма да е за първи път Парламентът на Европа да бъде оглавен от жена.  Преди двадесет години, през 1999 начело на парламента беше жена, а за първи път това се случи през 1979, когато Симон Вейл стана първата жена председател на този парламент. До момента това се е случвало два пъти,“ казва кандидатката за единия от трите най-високи постове в евроинституциите.

Председателят на ЕК е жена – Урсула фон дер Лайен, ако ЕП бъде оглавен също от жена, ще има ли напредък по въпроса за равното заплащане на мъжете и жените, което в ЕС не е достигнато? Все още съществува разлика от повече от 15% в заплащането при полагането на един и същи труд от представители на двата пола.

„Неравенството между половете си остава въпрос на дневен ред, по който трябва да работим. Този парламент е лидер в гаранциите, че проблемът е засегнат в нашите резолюции, а също и в законите, приемани в залата. Често говорим по неравенството между половете, но понякога приемаме резолюции с мнозинство и после ги забравяме до следващия път. Когато мислим за този парламент и как да го реформираме, въпросът не се свежда до това да има жена-председател, а и до това равенството между половете да намира израз на всички нива в парламента – както на политическо ниво, така и от административна гледна точка.
Когато се замисля какво би могъл да направи този парламент, то е, че той би могъл да е лидер в гарантирането на равенство между половете във всички държави членки. В момента отговарям за националните парламенти и пътувам в много държави членки и често ме питат как може да се гарантира влизането на повече жени в политиката. Ако  има нещо, което бих искала да постигна през следващите две години и половина, то е създаването на проекти за жени лидери, за да може повече жени да погледнат на политиката като сила в името на доброто, а ние да ги убедим да го направят, да дойдат тук и да променят света,“ казва Роберта Мецола преди вота за председател на ЕП.

Вижте цялото интервю на Милена Милотинова с Роберта Мецола.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Идва застудяване, новата седмица започва със сняг

Снимка: БГНЕС Със сняг и понижение на температурите започва нова работна седмица. Жълт код е в сила за 10 области на Западна България, предаде репортер на БГНЕС. В областите с обявено предупреждение за потенциална опасност – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София област, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Кърджали – валежите […]