Роберта Мецола – най-младият председател на ЕП и връзката с България

NetNews
43-годишната Роберта Мецола е най-младият председател на Европейския парламент. Малтийката наследи поста от Давид Сасоли, който почина дни преди да изтече мандатът му. Коя е Роберта Мецола и какви са връзките ѝ с България, разказва Bulgaria ON AIR.

Навръх 43-я си рожден ден – малтийката Роберта Мецола стана най-младият председател на европарламента и едва третата жена на поста. След като беше избрана, тя отдаде почит към паметта на Давид Сасоли и даде заявка, че ще защитава еврпоейските ценности.

„През следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато нашите демократични ценности и европейски принципи продължават да бъдат поставяни на изпитание. Трябва да дадем отпор на антиевропейското говорене, което се налага толкова лесно и бързо“, каза Мецола.


В речта си пред евродепутатите тя обърна специално внимание на правата на хората с различна полова идентичност, както и на жените, въпреки че е известна с възгледите си против абортите. Неотдавна си навлече критики, след като гласува против доклад, призоваващ всички страни членки да осигурят безопасен достъп до прекъсване на бременността.

Сега обаче позицията ѝ е променена.

„Позицията ми е същата като тази на парламента. По въпроса за сексуалното и репродуктивно здраве европарламентът винаги е бил недвусмислен. Многократно е призовавал тези права да бъдат по-добре защитени“, допълни тя.

Мецола, която е част от групата на Европейската народна партия, е добре позната и в България. По време на протестите през 2020 година тя се обяви в защита на управляващите тогава ГЕРБ, които също са от групата на Европейската народна партия.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Кръвната група издава огромна тайна за вас

За първи път връзката между кръвната група и човешкия характер започна да се обсъжда в Япония. Книгата на д-р Тошитак Номи „Ти си кръвна група“, публикувана още през 1980 година, е плод на съвместна работа между психолози и лекари. В днешно време тази теория има много привърженици.Проверете дали написаното за […]