„Росатом“ не разбира защо Финландия се отказа от руската АЕЦ

NetNews

Руската корпорация „Росатом“ заяви, че е разочарована от решението на финландската компания Fennovoima да прекрати договора за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви-1“.

От Fennovoima съобщиха, че прекратяват договора с „Росатом“ поради забавяния, а ситуацията се е влошила заради военния конфликт в Украйна. „Причините за подобно решение са напълно неразбираеми. Основните документи, необходими за издаване на лиценз от регулатора за изграждане на АЕЦ, бяха предадени на клиента миналата година“, посочват от „Росатом“.

От корпорацията уточняват, че запазват правото да защитават интересите си в съответствие с действащите договори и законодателство. „Росатом“ и Fennovoima подписаха договор за изграждането на АЕЦ „Ханхикиви-1“ във Финландия в края на 2013 г. Руската корпорация притежава 34% от проекта чрез дъщерната компания RAOS Voima Oy, други 66% принадлежат на финландски акционери. Проектът се оценяваше на 7–7,5 милиарда евро.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иванов: Ще обсъдим условията да продължим да бъдем в коалицията

Липсата на функциониране на коалицията не може да продължава по този начин. Не сме си позволявали да извиваме ръце, да тропаме по масата и да правим червени линии, но сега идва време да вдигнем червен флаг. Ще се обърнем към своите органи следващите дни и ще направим много сериозна дискусия […]