Румен Гечев: Решението за ембарго на руския нефт ще бъде икономическо самоубийство

NetNews

Депутатът от БСП Румен Гечев подкрепя правителството да се наложи вето на решението за ембарго на руския нефт, но е убеден, че ЕС няма да вземе общо решение за това.

„Проблемът не е само да се спре вноса от Русия и да се осигури внос от други страни. С петрола и горивата се работи с дългосрочни договори. При петрола има инфраструктурни и технологични проблеми. Нашият „Нефтохим“, за да работи технологично, поне 60% от петрола трябва да е руски“, заяви Гечев пред БНТ.

Според него решението за ембарго на руския нефт от ЕС ще бъде икономическо самоубийство.

„ЕС ни е скъп, ние сме страна член, провеждаме обща политика, но защитаваме и националния си интерес. 60 на сто от горивата в България се осигуряват от „Нефтохим“. Представете си тези 60 на сто как ще бъдат заместени и на каква цена от външни доставчици. Нито има външни доставчици, които да компенсират тези 60%, нито цената ще се задържи същата“, обясни депутатът от левицата.

По повод протеста на превозвачите Гечев уточни, че акцизът върху горивата в България е най-нисък в ЕС – малко над 700 лв. за бензина и около 650-660 лв. за дизела. България като страна член няма право еднократно и едностранно да взима решения за премахването на акциза.

„Проблемът не е толкова в акциза, колкото опасността от повишение на цените на петрола, природния газ, електричеството. И поради тази причина по-важният въпрос е как ще се развие конфликтът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни членки. Дали ще успеем с другите страни, които са най-зависими от вноса на петрол и природен газ, да се направят определени изключения. Проблемът ще бъде при евентуална допълнителна ескалация в цената на горивата и тогава причините за протеста ще бъдат по-високи“, добави Гечев.

Следователно, по думите му, българската държава трябва да защити националния си интерес в най-добра организация и взаимна подкрепа с други страни.

„Опасността ние да се присъединим към санкции, които влияят изключително тежко върху цяла Европа, но особено върху най-слабото звено в европейската икономика – българската, не можем да си го позволим, тъй като последиците ще бъдат тежки“, допълни той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Починалите с коронавирус минаха 37 хиляди

422 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие – това показват данните на Единния информационен портал. Това са 6,9 % от направените 9 039 теста. 646 пациенти са в болница като 72-ма от тях са в интензивно отделение. 13 човека са починали през изминалото денонощие заради усложнения, […]