Румен Радев: Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с кризата

NetNews

Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с икономическата и социална криза. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с Джефри Паят – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посещението на Джефри Паят в България е част от негова регионална обиколка, включваща също Турция и Румъния.

Необходимо е държавите от региона да обединят усилия си за по-бързото реализиране на съвместните проекти за разширяване на инфраструктурата за пренос на нефт, газ и електроенергия, така че да не се допуска дефицит на енергийни ресурси, инфлация и задълбочаване на икономическата криза, заяви Румен Радев.

Обща бе позицията, че въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България осигурява реална диверсификация не само за България, но и за региона. Във връзка с това държавният глава открои необходимостта от непрекъснатост на доставките на природен газ, така че да бъдат удовлетворени нуждите на всички държави.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в разработването и прилагането на нови технологии в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

НАП продава на търг оръжия, иззети от собствениците им

Националната агенция за приходите продава на търг с тайно наддаване 1397 броя огнестрелни оръжия втора употреба за почти 122 000 лв. Сред тях има ловни пушки, пистолети и други. Част от оръжията са иззети от МВР от собственици, чиито разрешителни са изтекли, а други са отнети с издаден акт от […]