Румен Радев: Трябва решително да променим подкрепата и средата за българския бизнес

NetNews

Държавата трябва да подкрепя българските производители, заяви президентът Румен Радев на тържественото връчване на годишните награди "Златна мартеница", цитиран от БНР.

"И за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ, а тази помощ има смисъл, ако бъде навременна, гъвкава и безвъзмездна. Ако искаме да имаме силна икономика и най-сетне ние да започнем да догонваме другите държави в Европейския съюз, ние трябва решително да променим подкрепата и средата за българския бизнес", посочи президентът.

Президентът отбеляза, че в началото на пандемията, когато започнаха да се затварят граници, да се сриват доставки и да се свиват производства, "отправихме взор към българския производител на стоки и услуги, към българските животновъди и земеделци", и допълни, че "те не ни разочароваха".

Въпросът, който трябва да си задаваме не само по време на криза е – трябва ли да стигаме до такива състояния, за да се сетим, че именно на българския производител и предприемач трябва да разчитаме не само във време на криза, попита Румен Радев.

Президентът подчерта, че средствата, които страната ни ще получи по плана на възстановяване на Европейския съюз, трябва да бъдат харчени по ясно обоснована публична методика:

"Към момента не виждам такава – защо точно тези проекти, защо точно в тези сектори, точно какви цели ще постигнем и как ще бъдат те реализирани като функция на време".

Румен Радев също така каза, че пандемията внесе редица катаклизми, но тя дава и огромен шанс. В момента тече процес на мащабно преразпределение на световната инвестиционна, производствена и търговска карта.

"Дебатът, който водим от десетилетия, в момента се води в много други държави, но там се и действа – до колко държавата да присъства в икономиката като регулатор и разпределител на обществен ресурс", отбеляза Радев.

Той допълни, че българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по сектори и производство в други държави, зависи много от държавата.

Президентът заяви, че държавата трябва косвено да помага, и то много, като гарантира по-бързи процеси на дигитализация, като снема административна тежест, но най-вече като инвестира в човешки капитал, защото това е един от основните проблеми на нашия бизнес – наличието на достатъчна, висококвалифицирана, образована, подготвена, здрава работна ръка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Където е Златан Ибрахимович, там никога не е скучно (ВИДЕО)

Където е Златан Ибрахимович, там никога не е скучно. Звездата на Милан остави своя отпечатък и върху музикалния фестивал Санремо. Той се изявява в ролята на гост водещ през цялата седмица, но пропусна един ден, за да изгледа мача на "росонерите" срещу Удинезе (1:1). Вчера сутринта Ибра е тренирал с […]