Румен Христов брани рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ в Брюксел

NetNews

България ще настоява за поставянето на динамичен ценови коридор, а не фиксиран таван на цената на природния газ. Според служебния министър на енергетиката Росен Христов за страната ни идеалните цени на газа са под 200 лева за мегаватчаса, съобщи БНТ.

В Брюксел енергийните министри от повечето европейски държави отхвърлиха предложението на Комисията за налагане на таван от 275 евро за мегаватчас. Има съгласие за съвместни поръчки на газ и ускоряване на издаването на разрешителни за възобновяеми енергийни източници.

Росен Христов коментира, че за да има евтини горива в България рафинерията в Бургас трябва да продължи да работи. Този въпрос не трябва да се политизира, а да се мисли практично за интересите на българските граждани, каза още Христов.

Служебното правителство е започнало разговори с гръцките власти за възобновяване на проекта Бургас-Александруполис в обратна посока, за да има има алтернативни доставки на нефт. В момента единствените доставки са от Черно море, което означава от Русия, каза още той.

„Лично на нас не ни харесва таванът на Европейската комисия. Първо, че не е динамичен, а е фиксирана величина, второ, че е тя е фиксирана на такова високо ниво, че де факто не би се задействал дори при кризисните цени, които имахме през август и септември. Така че ние предложихме да се работи в тази посока – към динамичен коридор. Доста държави са на същото мнение и постигнахме договореност на 13 декември да имаме следваща среща, на която вече да приемем и трите мерки в пакет. В България индустрията казва, че всичко, което е над 200-250 лева на мегаватчаса не е приемливо за българската индустрия, така че ние гоним доставки в идеалния вариант под 200 лева“, заяви служебният министър на енергетиката.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хванаха Lamborghini с 244км/ч при ограничение от 88км/ч

Полицията в Калифорния съобщи, че през изминалия ден е хванала нарушител, който е шофирал с 244км/ч при разрешени 88км/ч. Колата с която е извършено нарушението е не каква да е, а Lamborghini Aventador и то във върховата версия SVJ. Суперкарът е оборудван с бензинов V12 двигател с мощност от 770 […]