Румъния намали срока на карантината заради COVID

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Началникът на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, че от събота ще бъдат намалени сроковете на карантината в страната, предаде Аджерпрес.

Така периодът на карантина ще бъде пет дни за ваксинираните и за преболедувалите през последните 180 дни. За останалите лица карантината се намалява от 14 на 10 дни. Същите правила са в сила и за преките контактни лица на заразените с вируса SARS-CoV-2, уточни Арафат.

Държавният секретар в здравното министерство Адриана Пистол уточни, че тези срокове се отнасят за здрави хора, които са контактни лица или пристигат от страни от червената зона.

Що се отнася до заразените с коронавирус лица, които са ваксинирани или преболедували по-рано, периодът на изолация за тях ще бъде седем дни, ако имат лека или средно тежка форма на болестта.

Същевременно здравният министър Александру Рафила заяви, че Румъния вече е навлязла в петата вълна на пандемията и вариантът Омикрон се разпространява в общността. „20 процента от заразените с Омикрон нямат връзка с други случаи или с пътувания, което означава, че започва разпространение сред общността“, посочи Рафила, цитиран от телевизия Диджи24.

„На практика вече се намираме в петата вълна. От 20 декември до 5 януари се забелязва възходяща тенденция на броя на случаите. На 5 януари вече имахме около 3000 случая. Процентът на положителните тестове нарасна от под 2 на сто до над 6 на сто на 5 януари“, заяви още министърът.

От своя страна Адриана Пистол заяви, че двама болни от КОВИД-19, при които е потвърден вариантът Омикрон, се намират в интензивни отделения. Става въпрос за ваксинирани пациенти, но с тежки хронични заболявания, уточни тя.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Насилието ни залива всеки ден, защо си мълчим?

Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден? „Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да […]