Румънските университети губят все повече студенти всяка година

NetNews

450 000 са румънските студенти през тази учебна година или с 88 000 по-малко в сравнение с миналата, показват данните на Министерството на образованието и на Националния статистически институт. През последните години хиляди млади хора предпочитат да учат в чужбина, отбелязва Диджи24 и допълва, че това не е единственият проблем на системата, предаде БТА.

Едва 125 600 студенти са се дипломирали във висшето образование в Румъния през 2022 г. Според Евростат най-нисък дял на хората с висше образование се наблюдава именно в Румъния – 30 процента, показател доста под средния за ЕС, който е 40,3 процента.

В Румъния през 2021 г. по-голямата част от студентите са избрали да учат бизнес, администрация и право, инженерство, производство и строителство. Повечето от завършилите обаче не са работили в изучаваните области, показва доклад на университета в Букурещ. Само 39 процента от завършилите бизнес и администрация са били наети в своята област. При дипломираните юристи процентът е едва 25 на сто, а Факултетът по политически науки е дал само 15 процента висшисти, заети в специалността, която изучават.

Според Световната банка в Румъния има значителни несъответствия в уменията, като голяма част от хората с висше образование са или прекалено образовани за своите професии, или са заети в сектор, който не съответства на тяхната област на образование. През 2022 г. почти 36 000 румънски студенти са учили в чужбина. Един на всеки 15 млади румънци напуска страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Борисов защити шефовете на службите. Не вижда в тях нито хора на ГЕРБ, нито руски шпиони

Лидерът на ГЕРБ защити шефовете на специалните служби, назначени от служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев през 2021 година, и посъветва “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да не вкарва в парламента законите за промени в сектора преди да бъде съгласувано всичко с партията му. Toй оцени високо […]