Румънците празнуват 17 години членство в ЕС

NetNews

Румънският премиер Николае Чука поздрави днес сънародниците си по повод 17 години от подписването на Договора за присъединяване на Румъния към Европейския съюз, съобщава агенция Аджерпрес.

В сегашния глобален контекст, в който икономическите и социалните последици от пандемията се припокриват с енергийната и хуманитарната криза, предизвикани от руската инвазия в Украйна, европейската солидарност ще ни позволи да продължим да подкрепяме необходимите реформи, които ще бъдат от полза за всички румънци и цялото общество, посочва Николае Чука в послание по повод годишнината.

Чука отбелязва, че членството на Румъния в ЕС е било добър избор за страната и румънците, който е довел до утрояване на брутния вътрешен продукт, икономическа и социална стабилност, свободно движение на граждани, стоки и услуги, свободен достъп до единния европейски пазар и подкрепа, предоставяна чрез европейско финансиране.

„Досега Румъния се е възползвала от почти 42 милиарда евро нетно от Европейския съюз, като европейските средства са използвани в различни проекти, които са помогнали за намаляване на различията в развитието и са стимулирали частната инициатива“, посочва румънският премиер.

Той припомня, че чрез Националния план за възстановяване и устойчивост Румъния ще се възползва през следващите години от почти 30 милиарда евро за нови инвестиции и реформи, в допълнение към други европейски инструменти за финансиране.

Чука отбеляза също, че пакетът „Подкрепа за Румъния“, който е предназначен да защити гражданите и националната икономика, също получава европейска подкрепа. От 17,3 млрд. леи от целия пакет, 9 млрд. леи ще бъдат осигурени от европейските фондове, уточни румънският премиер.

„Нашата отговорност е да продължим европейския път на Румъния, което е заложено и в целите, включени в правителствената програма, и е в пълно съгласие с проевропейската ориентация на мнозинството румънски граждани. Честит рожден ден, Румъния в Европейския съюз! Честит рожден ден на румънците като европейски граждани!“, заявява в посланието премиерът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Макрон печели президентските избори с 58,55%

Френският президент Еманюел Макрон победи крайнодясната си съперничка Марин Льо Пен на втория тур на президентските избори, като получи 58,55% от гласовете на втория тур, предаде Ройтерс, като се позовава на окончателни данни на френското вътрешно министерство. При първия сблъсък между Макрон и Льо Пен през 2017 г. той спечели […]