Румяна Коларова: Политолозите могат да станат обект на атаки

NetNews

Твърде вероятно е по време на предизборната кампания политолозите да станат обект на атаки от страна на различни политически фигури и организации. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, цитирана от Епицентър.

Задача и на политолози, и на журналисти е да бъдат разсеяни съмненията за платени коментатори, които наклоняват везните на общественото мнение в посока, благоприятна за една или друга партия, обясни проф. Коларова.

„Констатираме, че се създава недоверие и предубеждение към колегите, които коментират политическия процес, политическата ситуация. Пределно ясно е, че в условия на предизборна кампания, особено в настоящата предизборна кампания, която няма да бъде много спокойна, в нея ще получат проявления острите конфликти и противопоставяния, които наблюдавахме както в парламента, така и по площадите на София. В тази ситуация, в която се стига до нападки и обиди, много е важно каква ще бъде позицията на колегите и какво ще бъде отношението към тях. Не е невъзможно и е твърде вероятно ние да станем обект на атаки“, допълни проф. Коларова.

Тя подчерта, че не всеки, който говори с етикета политически анализатор, е политолог. Членуващите в асоциацията се занимават с политическа наука, допълни проф. Коларова.

„Ако за един политик последните пет дни от кампанията са решаващи и обръщат резултата, за един политолог резултатите от едни избори не са толкова важни, колкото е важна тенденцията. За един политик междуличностните отношения могат да се окажат решаващи, а за политолозите корелациите, отношенията между съвсем различни фактори играят много по-голямо значение. Това и помага, и ни прави обект на атаки, защото много трудно в 15 минути може да обясниш данните или изводите, които си направил в резултат на сравнително изследване на пет или на десет европейски демокрации“, посочи проф. Румяна Коларова.

Предстои приемането на етичен кодекс на Българската асоциация за политически науки, каза още проф. Румяна Коларова, който ще урегулира процесите между професионалната и гражданската позиция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Неймар отново показа страстта си към баскетбола, ето какво направи!

Освен футбола, другата голяма страст на Неймар е баскетболът. Суперзвездата на ПСЖ и Бразилия винаги е залитала по оранжевата топка и често демонстрира уменията си в социалните мрежи. Преди време Неймар си построи собствена зала в Бразилия, където днес добави феноменална стена. На нея блестят лидерът на финалиста в НБА […]