Русенци пазаруват по-малко

NetNews

Въпреки че още преди около месец в центъра на Русе отвори и традиционният Коледен базар, настроението, свързано с един от най-хубавите християнски празници – Рождество Христово, е далеч от характерното през предходни години, предаде БНТ.

Психолозите отчитат, че несигурността от бъдещето е основната причина, която кара хората да са по-предпазличи и по отношение на купуването на подаръци. Русенци предпочитат да зарадват само най-близките, като с приоритет са децата.

В магазин за детски играчки продажбите са намалели с 20% в сравнение с миналия декември.

"Пазаруват по-скъпи, по-едри подаръци, които са по-комерсиални, може би да задоволят децата, които сега са затворени вкъщи и родителите дават мило и драго", каза Искрен Иванов – собственик на магазин за детски играчки.

Русенци също признават, че тази година е различна и подаръците ще бъдат по-малко.

"Само за най-близките, за децата, за хората от офиса ми, по някое друго дребно подаръче… Тази Коледа е доста тъжна за нас, повечето са болни, затворени вкъщи, така че няма да е най-истинската Коледа", споделя Иглика Кирилова.

"Положението е такова в момента, че не можем да се отпуснем така, както друга година… За деца, за внуци, и малко по-малко за големи, евентуално", каза Стаменка Мартева.

И в магазините за дрехи влизат по-малко хора, защото има ли смисъл да си купиш нов тоалет, когато няма къде да го покажеш.

"Всяка година сме били по заведения, но тази година – не. Нова година и Коледа вкъщи", споделя Стефка Михалева.

Ограничителните мерки се отразяват негативно на много хора, показва практиката на психолозите. И тези, които търсят помощ, искат годината да отмине по-бързо и да дойде новата.

"Да вдигнем техния дух и самооценка, защото, въпреки всичко, празниците са, за да са със семейството, с близките си, и от нас зависи в голяма степен ние как ще си ги направим", каза Траян Личев – психолог.

Пазаруването е един от начините за разтоварване, казват още психолозите. Но тази година и то не помага много, защото несигурността от бъдещето кара хората да са по-премерени в купуването на подаръци. И все пак на Коледа се случват чудеса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Търговци протестираха в Свищов

Търговци в Свищов, чиито обектите трябва да бъдат премахнати, протестираха срещу бързото решение. Предизвестията за премахване на обектите са издадени от Стопанската академия в Свищов. Те са за освобождаване на терена до 15 януари и събарянето на обектите до 30 декември, съобщи bTV, цитирана от news.bg. Наемателите подозират, че външен […]