Русия започна учения на над 10 000 войници на територията на Крим

NetNews

Русия започна днес мащабни учения в Крим под личното наблюдение на министъра на отбраната Сергей Шойгу като част от демонстрация на сила по южната украинска граница, която предизвика безпокойство в Киев и Запада, предаде Ройтерс.

Според информация на "Интерфакс" в ученията участват над 10 хил. войници и над 40 бойни кораба, както и общо 1200 единици "въоръжение и бойна техника“, съобщава „Дневник“.

Русия отправи остри предупреждения към Украйна, но увери и че действията ѝ по никакъв начин не бива да се тълкуват като "агресия".

Размяната на остри реплики заради съсредоточаването на войски – в момент на изостряне на конфликта в Донбас между армията на Киев и сепаратистите – бе последвана и от затваряне на въздушното пространство над част от Крим и Черно море за самолети, обявено тази седмица.

Ограничено от тази събота до 31 октомври е и преминаването през руски териториални води на чужди бойни кораби и други държавни съдове. Украйна протестира заради частичното затваряне на акваторията на Черно море, смятано в САЩ за ескалация, и започна свои учения. Киев обяви и промяна в закона за резервистите, която ще обясни свикването им на служба без обявяване на мобилизация.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви в годишната си реч, че всеки провокирал страната му "ще съжалява както никога досега".

Часове преди това украинският му колега Володимир Зеленски предложи среща в Донбас. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков обаче Путин засега оставя предложението без отговор и ще реагира, "ако сметне за необходимо".

Според Съединените щати подобно струпване не е имало от анексията на Крим през 2014 г. и броят руски военни близо до границата може да достигне 120 хил. в близките седмици.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Whatsapp копира Instagram и Snapchat

Функцията за изпращане на снимки и видеоклипове, които изчезват след като отсрещната страна ги отвори беше широко популяризирана благодарение на Snapchat, а на по-късен етап видяхме, че и други приложения, като например Instagram въведоха идентична функция. Изглежда друго от приложенията, собственост на Facebook ще въведе подобна функция за своите потребители […]