Русия заяви, че десетки цивилни са били евакуирани от „Азовстал“

NetNews

Две групи цивилни, наброяващи общо 46 души, са били евакуирани вчера от района около обсадения завод „Азовстал“ в украинския град Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на направено днес изявление от руското министерство на отбраната.

Ведомството каза, че евакуираните хора са получили храна и подслон. Според украински източници около 1000 цивилни остават блокирани в бункери в завода, обсаден от руски войски, посочва ДПА, предаде БТА.

Около 40 цивилни са пристигнали днес във временен център за настаняване, след като са напуснали района около „Азовстал“, съобщи Ройтерс, като се позова на свой фотограф. Фотографи на агенцията показаха как цивилните пристигат в село Безименне в Донецка област с автобуси с украински регистрационни номера в конвой с руски сили и автомобили с обозначения на ООН.

ООН потвърди, че е в ход операция по евакуацията на цивилни от стоманодобивния комплекс „Азовстал“ в Мариупол в Украйна. Операцията протича в координация с „Червения кръст“, предадоха световните агенции.

„ООН потвърждава, че е в ход евакуационна операция в координация с „Червения кръст“ и със страните в конфликта“, заяви говорителят на Бюрото по координиране на хуманитарните въпроси към организацията Йен Лерке. Той поясни, че конвоят за евакуацията на цивилни е потеглил на 29 април, преминал е 230 километра и достигнал е „Азовстал“ вчера сутринта.

Руската и украинската страна дадоха различаващи се информации за операцията по евакуация на цивилни. Украинският полк „Азов“, който защитава тази промишлена зона, спомена за евакуиране на „20 цивилни, жени и деца“, които са били прехвърлени към договорео място и после ще бъдат евакуирани към Запорожие, на територията под контрола на Украйна.

Руснаците пък говорят за 50 евакуирани вчера и за 40 евакуирани днес. Руското министерство на отбраната поясни, че вчера са били евакуирани две групи хора. Не се уточнява първата в каква посока е заминала, а втората е била отведена в Бизименное, град източно от Мариупол. Днес според ТАСС 18 мъже, 14 жени и 8 деца са били изведени от Мариупол към така наречената Донецка народна република. А според РИА „Новости“ всички евакуирани от „Азовстал“ са в палатков лагер в Безименное.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кубрат за Тервел: Ако победи Ковальов, трябва да получи шанс за титлата

Тервел Пулев трябва да получи шанс за титлата на WBO, ако победи Сергей Ковальов, според брат му – Кубрат Пулев. „Много труден съперник. Ако успее да го преодолее, ще бъде огромен успех за България и за него самия. Това ще го изстреля нагоре в ранглистата. Предполагам ще има след това […]