Русия изтегля около 10 000 войници от границата с Украйна

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Русия съобщи, че планира изтегляне на около 10 000 войници близо до украинската граница. Този неочакван жест на Москва за деескалация на напрежението между двете страни е на фона на очакваните преговори с НАТО и САЩ, съобщава The Telegraph.

Войските от Южния военен окръг ще се върнат в базите си след месеци учения край Украйна, защото са изпълнили задачите си. Това е наредил руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Вече са съгласувани поделенията, военнослужещите, отрядите в моторизирани части… този етап е завършен. Повече от 10 000 военнослужещи… ще тръгнат към постоянната си локация от територията на общовойсковия район за учения“, сочи съобщението на министерството, цитирано от Интерфакс.

Ученията са проведени в няколко региона близо до Украйна, включително в Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и в южните руски региони Ростов и Кубан, сочи доклада на министерството.

Русия струпва войски и техника близо до границата с Украйна от октомври насам, което поражда световни опасения от инвазия. Според военни анализатори техниката и хората се струпват не само за ученията по границата.

Кремъл отрече каквито и да било планове за изпращане на войски в Украйна с аргумента, че руските войски са свободни да правят каквото си искат на руска земя.

Москва обаче настоява за правно обвързващи гаранции от Запада, че НАТО ще забрани на Украйна или която и да е друга източноевропейска страна да се присъедини към алианса и няма да разположи оръжия или войски близо до границата на Русия.

Изненадващото съобщение на Шойгу дойде след изявлението на руския президент Владимир Путин, който каза, че очаква с нетърпение разговорите със САЩ по проект на споразумение за сигурност, което очертава какво трябва да направи НАТО, за да защити по-добре Русия.

Изтеглянето на 10-те хиляди души е само една десета част от постоянното присъствие на военни по границата, с необходимото оборудване, които западното разузнаване са докладвали.

„Най-тревожният район е на северната и североизточната граница на Украйна, където са се струпали подразделения на Централния и Западния военни окръзи“, каза в събота Робърт Лий, руски военен експерт и докторант в Кралския колеж в Лондон.

По-рано тази седмица около 1200 парашутисти, както и танкове и друго оборудване, проведоха военни учения в окупирания от Русия Крим, симулирайки превземане на територия.

Руските държавни медии показаха кадри от ученията с изстреляни ракети по позиции на противника и кацане на парашутисти на полигон.

Отделно в Украйна президентът Владимир Зеленски проведе видеоразговор с 20 американски сенатори и членове на Конгреса, за да обсъди продължаващото натрупване на руски техника и военни. От офиса на Зеленски съобщиха, че обаждането в петък има за цел да покаже, че Киев иска повече от участие на САЩ в разрешаването на конфликта с Русия.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво е мнението на обикновените руснаци относно евентуланата война с Украйна?

Може да има надежда за преговори между САЩ и Русия през новата година, но натрупването на руски войски на украинската граница доведе до опасения от нахлуване и всеобхватна война. Коментаторите и експертите в Москва са толкова живи по отношение на риска, колкото и техните западни колеги, но у повечето руснаци […]