Русия и Германия заедно ще произвеждат „зелен” и „син” водород

NetNews

Руската „Новатек“ и германската Uniper подписаха споразумение за разбирателство за производство и доставки на водород.

„В съответствие с подписания меморандум, страните възнамеряват да развиват интегрирана верига на производство, транспорт и доставка на водород, включително и за електроцентралите на Uniper в Русия и Западна Европа. Разглеждат се доставки на „син“ водород, произведен от природен газ с по-нататъшно съхранение на CO2, както и на „зелен“ водород, получен с помощта на възобновяеми енергийни източници на енергия“, се отбелязва в съобщение на „Новатек“.

„Водородната енергетика помага за предотвратяване на промяната на климата и е перспективно направление в дългосрочната стратегия за развитие на „Новатек“, заяви председателят ѝ Леонид Михелсон. Редица компании в Русия, по-големите от които са „Росатом“, „Газпром“, „Новатек“, „Ростех“, „Руснано“ и други, развиват водородни технологии. В енергийната стратегия на страната до 2024 г. се предвижда износ на 200 000 тона водород, а до 2035 г. количества от порядъка на 2 милиона тона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Птицевъди и свиневъди могат да кандидатстват за помощи от 70 млн. лв

Птицевъди и свиневъди имат само още 3 дни, през които могат да кандидатстват за подпомагане от 70 млн. лв., припомнят от ДФ „Земеделие“. Парите са по схемата за хуманно отношение към животните. „Освен от контролирано здрави през последните години масовият потребител предпочита да купува продукти и от щастливи животни. Ето […]