Русия обвини САЩ за войната в Украйна

NetNews

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че подготвяли почвата за конфликта в Украйна като част от това, което той нарече хибридна война срещу Москва, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

На пресконференция в руската столица Лавров заяви, че кризата в Украйна е започнала много преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в страната през февруари миналата година в рамките на така наречената от Кремъл „специална военна операция“. Вашингтон и Западът обвиняват Москва, че преследва непровокирано заграбване на земи в Украйна в колониален стил, докато Русия представя сблъсъка като исторически между нея и Запада.

Лавров също така сравни неотдавнашните действия на САЩ с тези на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарт, като заяви, че Вашингтон е подчинил Европа, за да води война срещу Москва. Той заяви, че нацисткият лидер и френският император някога са се опитали да използват същата тактика срещу Русия. „Съединените щати, чрез Украйна като марионетка, водят война срещу нашата страна със същата задача: окончателното решаване на руския въпрос“, заяви Лавров пред репортери на годишната си пресконференция.

Руският външен министър констатира, че Москва все още не е видяла сериозни предложения за мир в Украйна и че идеите на украинския президент Володимир Зеленски по този въпрос са неприемливи. Лавров заяви, че Москва е готова да обсъди конфликта със западните страни и да отговори на всички сериозни предложения, но че при всеки разговор трябва да се обърне внимание на по-широките опасения на Русия за сигурността.

Говорейки на пресконференция в Москва, Лавров отново призова НАТО да премахне своята „военна инфраструктура“ от Украйна и други страни, намиращи се в близост до границите на Русия. Лавров също така посочи, че унижението, на което са подложени етническите руснаци в Украйна, е неприемливо. Според оценката на руския външен министър Западът решава всичко вместо Украйна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Двама 25-годишни пияни мъже потрошили парапета на Римски стадион в Пловдив

Установен и задържан е извършителят на вандалската проява, при която бе счупена част от стъкления парапет на Римския стадион в Пловдив, съобщи БНР. За по-малко от денонощие служители от Четвърто РУ разкриха самоличността на двамата млади мъже, съпричастни към вандалската проява, причинила сериозни материални щети в зоната на националния паметник […]