Русия обмисля износа на суров петрол през северното пристанище Мурманск

NetNews

Русия обмисля износа на суров петрол през северното пристанище Мурманск, ако бъдат наложени ограничения за транспортирането му по други търговски маршрути, съобщи агенция Ройтерс. Тя се позовава на руската агенция Интерфакс, която цитира губернатора на Мурманска област Андрей Чибис, предаде БТА.

„Ако бъдат наложени допълнителни ограничения, Мурманск може да се превърне в хъб за износа на петрол“, заяви Чибис, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той добави, че това може да се наложи, ако бъдат въведени ограничения върху транспортирането на суров петрол по тръбопровода „Дружба“. През пристанище Мурманск може да бъдат транспортирани до 30 милиона тона суров петрол годишно, допълни Чибис.

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха в края на май споразумение за забрана на 90 на сто от вноса на руски петрол до края на годината, поради военната инвазия на Москва в Украйна. Унгария, Чехия и Словакия ще има право да продължат да получават петрол по тръбопровода „Дружба“ още няколко години.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Адам Беса - най-добър в категорията "Особен поглед" в Кан (ВИДЕО)

В рамките на 75-то юбилейно издание на кинофестивала в Кан, в селекцията „Особен поглед”, беше представен драматичният филм „Харка” на режисьора Лотфи Нейтан. <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/p/CeEqhn2KKfK/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% – 2px); width:calc(100% […]