Русия одобри закон, разширяващ имунитета на бившите президенти

NetNews

Съветът на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) одобри днес на пленарно заседание закон, разширяващ имунитета на бившите руски президенти, предаде ТАСС.

Според документа, за да лиши от имунитет бивш президент, Държавната дума трябва за му повдигне обвинения в държавна измяна или друго тежко престъпление, които трябва да бъдат потвърдени със становище на Върховния и Конституционния съд, че е спазен редът за повдигане на обвинения. Въз основа на тези обвинения Съветът на федерацията може да вземе решение за сваляне на имунитета на бившия президент, предава БТА.

Според действащото законодателство бивш президент може да бъде лишен от имунитет в случай на образуване на наказателно дело за извършено тежко престъпление в периода на изпълнение на президентските му правомощия. Процедурата се инициира от председателя на Следствения комитет на Руската федерация. За целта той изпраща съответното запитване в Държавната дума, която дава съгласие за лишаване от имунитет на бившия държавен глава. Становището на Държавната дума се изпраща в Съвета на федерацията, който до три месеца трябва да разгледа въпроса за отнемане на имунитета.

Решението на Държавната дума за повдигане на обвинения и решението на Съвета на федерацията за лишаване от имунитет трябва да бъдат приети с две трети от гласовете на депутатите в двете камари, по инициатива на не по-малко от една трета от членовете на долната камара и при наличие на становище на специална комисия, образувана от Държавната дума. Ако Съветът на федерацията в срок от три месеца не вземе решение за сваляне на имунитета, обвиненията се считат за отхвърлени.

В новия закон се уточнява, че бивш президент не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, а също така задържан, арестуван, подложен на обиск, разпит или на лично претърсване. В момента подобно ограничение се отнася само до действията, извършени в периода на изпълнение на президентските правомощия.

Председателят на комисията за конституционно законодателство на Съвета на федерацията Андрей Клишас уточни, че имунитетът на бившите президенти се разпростира върху неговите жилищни и служебни помещения, използваните от него транспортни средства, а също върху кореспонденцията му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

1300 лева ще е минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност

1300 лв. ще бъде минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари следващата година, съобщиха от правителствената пресслужба. За определяне на размера бяха проведени редица консултации между Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при […]