Русия ще похарчи 7.5 млрд. рубли за 32-ядрен процесор

NetNews

Руското Министерство на промишлеността и търговията обяви конкурс за разработката на нов 32-ядрен процесор "Эльбрус", става ясно от сайта за държавни поръчки. Изпълнителят ще получи 7.5 млрд. рубли (€83 млн.) за създаването на универсален микропроцесор за изчислителни системи от класа на високопроизводителните сървъри, хранилища за данни от най-високо ниво на производителност и суперкомпютри.

"Эльбрус-32С" трябва да има производителност от тера- и петафлопов диапазон. Процесорът ще се използва за промишлени и специални системи, учрежденията на Руската академия на науките, авиокосмическия отрасъл, атомната енергетика и изкуствения интелект. Диапазонът на работни температури трябва да бъде между -60 и +90 градуса.

Според условията на конкурса изпълнителят ще трябва да привлече към разработката малки предприятия или социално ориентирана нестопанска организация в размер на 15% от стойността на договора или сам да отговаря на тези условия.

В началото на годината стана ясно, че вече има купувач на компютри на базата на руския процесор "Эльбрус". Това са "Российские железные дороги", които ще закупят техника на стойност 1.08 млрд. рубли (близо €12 млн.). Поръчката е за 15 000 компютъра.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

До 10 февруари ЦИК очаква машините за вота

Агенцията за обществени поръчки публикува подробности за доставката на 9600 специализирани устройства за машинно гласуване за предстоящия идната година парламентарен вот. Машините трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер, включително и изходния код, така че да могат да се използват при всички избори, без намеса на доставчика, съобщи […]