Русия ще се оплаче на ООН от Украйна

NetNews

Москва ще повдигне въпроса за подготовката на Киев за провокация с „мръсна бомба“ на международни форуми, включително пред ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Предприехме необходимите стъпки за повдигане на този въпрос в международни структури, преди всичко в ООН в Ню Йорк, и днес нашите представители ще направят това с надеждата за информирано и професионално обсъждане на проблемите, които ще засегнем, посочи той на пресконференция след разговори с генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хисеин Брахим Таха, цитира news.bg.

Руският първи дипломат подчерта, че Москва разполага с конкретни данни за украински научни институции, които притежават технологии, способни да създадат „мръсна бомба“.

„Имаме информация, която сме проверили повторно по съответните канали, че това не е безпочвено подозрение, а има сериозни основания да се смята, че подобни неща могат да бъдат планирани. Сергей Шойгу (руският министър на отбраната – б.р.) се съгласи с някои от неговите събеседници да проведат допълнителни консултации по тази тема на професионално ниво“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че Москва не е изненадана от реакцията на Запада за възможното използване на „мръсна бомба“ от Киев.

„Това е в съответствие с безусловната подкрепа, която Западът оказва на своето протеже президента на Украйна Володимир Зеленски, опрощавайки му всякакви русофобски действия не само под формата на изявления, но и под формата на обстрел на граждански обекти, убиване на цивилни и т.н.“, отбеляза дипломатът.

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорно, турския министър на отбраната Хулуси Акар и британския министър на отбраната Бен Уолъс, по време на които „изрази загриженост“ относно предполагаемото възможно използване на така наречената „мръсна бомба“ от страна на Украйна.

Освен това Шойгу проведе два телефонни разговора и с шефа на Пентагона Лойд Остин в петък и неделя.

Пентагонът обаче разпространи съвместно изявление на външните министерства на Обединеното кралство, САЩ и Франция, в което се казва, че тези страни не смятат за оправдани руските предупреждения за възможното използване на т. нар. „мръсна бомба“ от Киев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Валентин Николов: Алтернативата ни към момента е "Уестингхаус" – изцяло независима от Русия

Служебното правителство не трябва да взема такива кардинални решения. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ и Българския енергиен холдинг Валентин Николов, след като стана ясно, че служебното правителство отмени решението на кабинета „Петков“ за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ […]