Руската „Мемориал“ търси как да продължи дейността си

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Руската "Мемориал" търси как да продължи дейността си

Снимка: БГНЕС

Руската неправителствена организация „Мемориал“, за която Върховният съд на страната постанови днес да бъде закрита, обеща да намери „законни средства“ да продължи дейността си, предаде Франс прес.

„Мемориал“, това не е една организация, нито дори социално движение. „Мемориал“, това е нужда гражданите на Русия да знаят истината за трагичното минало, за съдбата на милиони хора. И никой не може да „закрие“ тази нужда“, подчерта в изявление неправителствената организация, обявена в Русия за чуждестранен агент.

Решението на руския Върховен съд е „тежка новина за гражданското общество“ в страната, каза генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Тя подчерта, че „Руската федерация изглежда се отдалечава още повече от нашите норми и общи европейски ценности“. „Днес е мрачен ден за гражданското общество на Руската федерация“, изрази съжаление Пейчинович Бурич.

Тя изтъкна, че „съществуването и развитието на организациите на гражданското общество са основен стълб на всяка европейска демокрация“.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази възмущение и загриженост от закриването на „Мемориал“. Това е „ужасна загуба за руския народ“, подчерта той.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан порица закриването на организацията като „трагичен опит за потискане на свободата на словото“. (БТА)

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Убитата в Тервел имала ограничителна заповед срещу бившия си мъж

Жената, която бе убита тази сутрин в Тервел, е имала ограничителна заповед срещу бившия си съпруг от 2017 година. Това съобщи окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев на брифинг. Още по темата 28 дек 2021 15:15 45 Именно бившият съпруг – Фаредин Мемиш Ахмед, на 51 години, е заподозрян за […]