Руските бизнес дела на съпруга на премиер предизвикаха остър коментар

NetNews

Огромният фурор около руските бизнес дела на съпруга на естонската премиерка Кая Калас е навредил на репутацията на балтийската страна от ЕС и НАТО, каза президентът на страната Алар Карис, цитиран от DPA.

„Лично аз бих предпочел премиерката да бе подала оставка още в началото на тази поредица от събития, които я поставиха във фокуса на кризата“, заяви Карис снощи след среща с лидерите на всички парламентарно представени партии. „Това решение можеше да спаси нейния авторитет, този на близките ѝ роднини, функционирането на правителството и достоверността на официалните изявления на Естония“, добави той, цитиран от БТА.

Връзките между съпруга на Калас Арво Халик и логистична компания, която е снабдявала естонски клиент в Русия – дори след началото на войната на Русия срещу Украйна и наложените след това санкции – станаха публично достояние в Естония преди около седмица и половина. Калас беше подложена на критики и нарастващ натиск, но тя отхвърли призивите за оставка от страна на опозицията и медиите.

След разкритията Халик обясни, че съпругата му не е била запозната с професионалната му дейност. Той също така обяви, че ще продаде акциите си в компанията и ще подаде оставка като неин главен финансов директор.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Адвокат: Иде краят на мимикрията в полицията, в Прокуратурата и в съдебната система

И за тази вечер е планиран протест на граждани заради катастрофата със загиналото 15-годишно момче в София. Стотици хора се включиха снощи в бденията в памет на детето, което беше ударено от пиян шофьор в петък на пешеходна пътека на столичната ул. „Гурко“, съобщи БНР. Протестиращите настояват за законодателни промени […]