„Руските власти са отговорни“. EС осъжда изтезанията на Навални

NetNews

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи Жозеп Борел критикува руските власти за малтретирането и изтезанията, на които е подложен руският опозиционер Алексей Навални в затвора. Това стана ясно от писмено изявление на Борел, публикувано в петък, по повод втората годишнина от присъдата на Навални.

46-годишният опозиционер беше осъден на 9 години затвор. От юни насам той се намира в наказателна колония със строг режим и многократно е вкарван в карцер. В четвъртък стана ясно, че отново е преместен в такъв, този път за половин година.

„Съобщенията за повтарящо се малтретиране, физически и психологически изтезания от страна на руските затворнически власти спрямо Навални са дълбоко обезпокоителни. Руските власти са отговорни за неговата безопасност и здраве и ние ги призоваваме да поемат отговорност“, се казва в текста.

Навални беше арестуван преди 2 години, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата на „Новичок“. Той и западни страни смятат, че отравянето му е било опит за убийство от страна на Москва. Кремъл отрича.

На 31 декември Навални беше изпратен в карцер за десети път, като по време на престоя си там той се разболя тежко, без да получи медицинско лечение. Вследствие на това стотици лекари, адвокати и общински съветници написаха отворени писма до президента Владимир Путин с искане да му бъдат осигурени подходящи грижи и „да прекрати злоупотребите“ с него.

В изявлението на Борел се казва също, че „неоправданата, непровокирана и незаконна война на Русия срещу Украйна, която продължава вече дванадесети месец, само засили вътрешните репресии и системното преследване на най-яростните критици на Кремъл и на гражданското общество като цяло“.

ЕС отново призовава Русия да си сътрудничи изцяло с Организацията за забрана на химическите оръжия, за да осигури безпристрастно международно разследване, и да изпълни задълженията си по Европейската конвенция за правата на човека. В това число да изпълни разпореждането на Европейския съд по правата на човека за незабавно освобождаване на Навални от затвора, пише още Борел.

Той добавя, че бойното химическо нервнопаралитично вещество, с което е отровен Навални, е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна. „ЕС припомня, че осъди най-категорично отравянето на Навални и наложи санкции „срещу замесените в опита за убийство“, пише Борел.

По негови думи критикът на Кремъл „смело продължава да говори срещу потискането на свободата на словото и независимите медии“ от затворническата си килия.

Веднага след задържането на опозиционера, на 2 февруари 2021 г., пробацията на Навални по старо дело беше заменена с ефективна присъда с мотива, че не се е явил в съда, въпреки че по това време беше на лечение в Берлин. След това беше съден по дело за клевета срещу ветеран и накрая по дело за измама и обида на съдия получи 9 г.

Откакто е в наказателната колония, Навални практически почти не напуска изолатора, където е затварян заради дребни нарушения, като например, че не се е измил навреме или не е закопчал ризата си. За шест месеца опозиционерът е прекарал повече от 100 дни в карцера, което доведе до рязко влошаване на здравето му. Той няма право и на никакви свиждания, за разлика от престъпници, осъдени за тежки престъпления. Преди дни стана ясно, че той отново е затворен там за 6 месеца.

В момента срещу Навални се водят още няколко наказателни дела, едно от които за тероризъм и екстремизъм. Обвиненията могат да доведат до около 30 години затвор за политика.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БНБ пуска монета „200 години от рождението на Найден Геров“

Снимка: БНБ От 6 февруари 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“ от серията „Българско възраждане“. Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева, съобщи БНБ. Монетата ще се продава в […]