Руските сили се изтеглят от Казахстан, щом мисията им приключи

NetNews
Руските сили се изтеглят от Казахстан, щом мисията им приключи

Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че нейните сили и тези на нейни съюзнички, изпратени в Казахстан в подкрепа на властите, застрашена по думите му от „международния тероризъм“, ще напуснат страната, щом мисията им приключи, предаде Франс прес.

Още по темата

9 яну 2022 16:45

147

8 яну 2022 07:47

200

Щом контингентът изпълни функциите си, той ще се изтегли от територията на Казахстан, увери Путин по време на видеоконферентен разговор със своите съюзници, включително казахстанският президент.

Водени от Русия, близо 2030 военни от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) бяха разположени в Казахстан по искане на казахстанския лидер.

Руският президент заяви, че неговият съсед и съюзник е станал жертва на „агресия от страна на международния тероризъм“.

По думите му тези „банди въоръжени хора“, „явно притежаващи боен опит“, са обучавани в „центрове в чужбина“.

Той предупреди, че Москва няма да търпи в постсъветското пространство „цветни революции“ – формулировка, с която често се описват въстания, организирани според Кремъл от Запада в бившите съветски републики от 2000-те насам.

„Разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последният опит за намеса отвън в работите на нашите държави“, каза Путин. „Няма да позволим да се разклаща ситуацията у нас и няма да оставим да се осъществят сценарии за т. нар. цветни революции“, отсече той.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Държавата ще отпусне средства на 65 различни федерации

Държавата ще отпусне средства на 65 различни федерации, 21 от тях са приоритетни. Това съобщи спортният министър Радостин Василев, който представи програмата за развитие на високи спортни постижение за 2022 година. „Новата програма обединява две предишни – олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения. Кандидатстването ще става едновременно. […]